Američki Senat razmatra prijedloge o vještačkoj inteligenciji

Zastupnici razmatraju nova pravila koja su potrebna zbog uspona vještačke inteligencije koja je ranije ove godine dospjela na naslovnice, zahvaljujući korištenju ChatGPT-a.

Prijedlog obavezuje vladine agencije da omoguće ulaganje prigovora na eventualne odluke koje donese vještačka inteligencija (Reuters)

Zastupnici u američkom Senatu, gornjem domu Kongresa, predstavili su dva odvojena zakonska prijedloga o vještačkoj inteligenciji, s obzirom na sve veći interes za rješavanje pitanja vezanih uz spomenutu tehnologiju.

Prvi prijedlog zahtijeva od američke vlade transparentnost prilikom korištenja vještačke inteligencije u interakciji s građanima, dok se drugim prijedlogom zakona želi osnovati novi Ured čiji će prioritet biti kompetitivnost SAD-a kada su u pitanju savremene tehnologije, prenosi Hina.

Zastupnici razmatraju nova pravila koja su potrebna zbog uspona vještačke inteligencije koja je ranije ove godine dospjela na naslovnice, zahvaljujući korištenju ChatGPT-a, programa koji u pisanoj, strukturiranoj, formi odgovara na postavljana pitanja.

Senator Demokratske stranke Gary Peters, ujedno i predsjednik odbora za nacionalnu sigurnost, zajedno je s kolegama iz redova Republikanaca Mikeom Braunom i Jamesom Lankfordom, predstavio je prijedlog prema kojem vladine agencije moraju obavijestiti građane kada u interakciji s njima koriste programe vještačke inteligencije.

Navedeni prijedlog također obavezuje vladine agencije da omoguće ulaganje prigovora na eventualne odluke koje donese vještačka inteligencija.

Upotreba vještačke inteligencije

“Savezna vlada mora biti aktivna i transparentna u vezi upotrebe vještačke inteligencije i osigurati da se odluke ne donose bez ljudske ruke ‘iza volana'”, izjavio je Braun.

Demokrati Michael Bennet i Mark Warner te republikanski zastupnik Todd Young svojim zakonskim prijedlogom traže osnivanje Ureda za analizu globalne konkurencije čiji će glavni zadatak biti zadržati SAD na mjestu lidera u razvoju vještačke inteligencije.

“Ne možemo dozvoliti da izgubimo prednost u razvoju tehnologija, među kojima je i vještačka inteligencija, u korist konkurenata poput Kine”, rekao je Bennet.

Ranije ove sedmice, lider Demokrata u Senatu Chuck Schumer kazao je da je dogovorio tri sastanka, od kojih će prvi biti iz zatvorenih vrata, na kojima će se senatori moći detaljno upoznati s temom.

Na tim će sastancima zastupnici razgovarati o dosadašnjem razvoju vještačke inteligencije, američkom vodstvu u području vještačke inteligencije te o nizu povjerljivih odbrambenih i obavještajnih pitanja.

Izvor: Agencije