Spotify otpušta 200 ljudi, oko dva posto zaposlenih

Novu rundu smanjenja broja zaposlenih rezova u podcast odjelu švedska kompanija provodi nakon opsežne runde otkaza u januaru i rezanja radnih mjesta u oktobru prošle godine.

U protekle tri godine Spotify je ogromna sredstva utrošio na proširenje 'podcast' jedinice (Reuters)

Švedski digitalni muzički servis Spotify će otpustiti otprilike 200 zaposlenih, ili oko dva posto radne snage, u sklopu nastojanja da promijeni način na koji upravlja partnerstvom s “vodećim podcasterima diljem svijeta”.

Novu rundu smanjenja broja zaposlenih rezova u podcast odjelu Spotify provodi nakon opsežne runde otkaza u januaru i rezanja radnih mjesta u oktobru prošle godine, prenosi Hina.

U 2020. godini Spotify je u svijetu imao ukupno 8.359 zaposlenika, od čega je njih 4.332 bilo u SAD-u, prema podacima koje je kompanija dostavila Američkoj komisiji za vrijednosne papire i berze (SEC).

Proširenje podcast jedinice

Potpredsjednik Spotifyja Sahar Elhabashi najnovija otpuštanja je najavio u dopisu zaposlenicima. Svi otpušteni dobit će, prema njegovim riječima, “izdašne otpremnine”.

“Proširujemo naše partnerske napore s vodećim podcasterima iz cijelog svijeta s prilagođenim pristupom, optimiziranim za svaku emisiju i kreatora. Taj temeljni zaokret omogućit će nam bolju podršku zajednici kreatora. Međutim, to zahtijeva prilagođavanje. Tokom proteklih nekoliko mjeseci naš tim višeg rukovodstva blisko je sarađivao s odjelom ljudskih resursa kako bi odredili optimalnu organizaciju za ovo sljedeće poglavlje”, naveo je.

U protekle tri godine Spotify je ogromna sredstva utrošio na proširenje podcast jedinice. Od 2020. godini potrošio je 493 miliona eura na četiri različite akvizicije u segmentu podcasta, prema podacima dostavljenima SEC-u.

Spotify je, također, sklopio značajne sponzorske ugovore s istaknutim osobama.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada