MMF: Umjetna inteligencija može poremetiti tržište rada

Vlade, institucije i zakonodavci moraju biti brzi u regulaciji svih područja, ali i u pripremama za značajne poremećaje na tržištima rada, rekla je zamjenica direktorice MMF-a.

Ne želite ultravelike kompanije s golemim količinama podataka i kompjuterskom snagom koje im daju nepoštenu prednost, kaže Gita Gopinath (EPA)

Umjetna inteligencija (AI) može izazvati značajne poremećaje na tržištu rada, upozorila je Gita Gopinath, prva zamjenica direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

“Vlade, institucije i zakonodavci moraju biti brzi u regulaciji svih područja, ali i u pripremama za vjerovatno značajne poremećaje na tržištima rada”, kazala je za Financial Times (FT).

Vladama je poručila da ojačaju “socijalno-zaštitne mreže” za radnike čija će radna mjesta umjetna inteligencija ugroziti i vode računa o tome da poreznim mjerama ne nagrađuju kompanije koje radnike zamjenjuju strojevima, prenosi Reuters.

Moraju se pobrinuti i da kompanije ne izgrade nedostižnu poziciju u novoj tehnologiji, naglasila je dužnosnica MMF-a.

“Ne želite ultravelike kompanije s golemim količinama podataka i kompjuterskom snagom koje im daju nepoštenu prednost”, poručila je Gopinath.

AI će u IBM-u zamijeniti 7.800 radnih mjesta

Zabrinjavajuće poruke iz MMF-a dolaze nakon što su neke kompanije, uključujući tehnološkog giganta IBM, najavile zamjenu radnika novim tehnologijama.

IBM je ranije najavio da će zamrznuti zapošljavanje jer očekuje da će gotovo 7.800 radnih mjesta biti zamijenjeno umjetnom inteligencijom u narednim godinama.

Izvršni direktor IBM-a Arvind Krishna rekao je za Bloomberg News da može “lako vidjeti” kako će gotovo trećina uposlenih koji ne rade s klijentima, biti zamijenjena u narednih pet godina.

Ove uloge koje nisu usmjerene na klijente čine otprilike 26.000 radnika”, rekao je Krishna.

“Lako mogu vidjeti da će 30 posto toga zamijeniti umjetna inteligencija i automatizacija u periodu od pet godina.”

Izvor: Agencije