Microsoft kažnjen jer je prikupljao informacije od djece

Microsoft je potvrdio da će se kompanija povinovati zahtjevima regulatora i unaprijediti zaštitu podataka djece.

Microsoft je prekršio američki Zakon o zaštiti privatnosti djece na internetu (Reuters)

Kompanija Microsoft morat će platiti kaznu od 20 miliona dolara američkoj Saveznoj trgovinskoj komisiji (FTC) zbog nelegalnog prikupljanja ličnih informacija od djece bez saglasnosti njihovih roditelja.

U saopćenju FTC-a navedeno je da je Microsoft prekršio američki Zakon o zaštiti privatnosti djece na internetu (COPPA), pošto je bez znanja roditelja prikupljao informacije od djece koja su se prijavila u njegov Xbox sistem za videoigre, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“FTC je predložio mjere uz pomoć kojih će roditelji lakše zaštititi privatnost svoje djece na platformi Xbox”, naveo je direktor Ureda za zaštitu potrošača kompanije FTC Samuel Levine.

Kompanija će se povinovati zahtjevima FTC-a

Prema njegovim riječima, ove mjere jasno stavljaju do znanja da biometrijski podaci djece, informacije o njihovom zdravstvenom stanju ili njihovi avatari – likovi u virtuelnoj stvarnosti – nisu izuzeti od zakona COPPA.

Zakon COPPA obavezuje pružatalje online usluga i stranice koje se orijentiraju na djecu mlađu od 13 godina da obavijeste njihove roditelje o tome kakve lične informacije prikupljaju i da dobiju njihovu saglasnost prije nego što počnu skupljati i koristiti lične podatke djece.

Glasnogovornik Microsofta je saopćio da će se ta kompanija povinovati zahtjevima FTC-a i unaprijediti zaštitu podataka djece.

Izvor: Agencije