Apple predstavio naočale za virtuelnu realnost

Appleove naočale će biti dostupne početkom sljedeće godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a u drugim zemljama će biti dostupne kasnije.

Početna cijena 'Vision Pro' biće 3.499 dolara, što je više nego tri puta više od cijene najskupljeg sličnog proizvoda kompanije Meta, koji je trenutno dominantan na tom tržištu u nastajanju (Reuters)

Kompanija Apple je predstavila model naočala za virtuelnu i pojačanu realnost pod nazivom “Vision Pro”, što se smatra najrizičnijim potezom te kompanije još od predstavljanja prvog modela iPhonea prije više od deset godina.

Početna cijena Vision Pro biće 3.499 dolara, što je više nego tri puta više od cijene najskupljeg sličnog proizvoda kompanije Meta, koji je trenutno dominantan na tom tržištu u nastajanju, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Appleove naočale će biti dostupne početkom sljedeće godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a u drugim zemljama će biti dostupne kasnije 2024. godine, najavljeno je iz te kompanije.

Novi proizvodi

Apple je također predstavio niz novih proizvoda i funkcija, uključujući 15-inčni MacBook Air, moćni čip nazvan M2 Ultra, poboljšanja iOS softvera i drugo.

Reuters navodi da nije bilo najava o proizvodima vještačke inteligencije koji generiraju sadržaj sličnim ChatGPT-u ili Bardu kompanije Alphabet.

Izvršni direktor kompanije Meta Platforms Mark Zuckerberg najavio je novu generaciju VR naočala za mješovitu stvarnost “Quest 3” prije nekoliko dana na Instagramu.

Po početnoj cijeni od 499 dolara, uređaj će biti 40 posto tanji od prethodnog i imat će mješovitu stvarnost u bojama koja kombinira elemente proširene i virtuelne stvarnosti, naveo je Zuckerberg u svojoj objavi, prenosi Hina.

Meta trenutačno dominira tržištem AR/VR uređaja, s gotovo 80 posto udjela u 8,8 miliona prodanih VR naočala u 2022, prema procjeni kompanije IDC za istraživanje tržišta.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada