Umjetna inteligencija u svijetu medija

Novinari umjetnu inteligenciju ne vide kao kobnu za njihove karijere, unatoč metežu u medijskoj industriji od širenja interneta 1990-ih.

Čak 70 posto ispitanika očekuje da će umjetna inteligencija biti korisna za njihove novinare i redakciju (EPA)

Aplikacije koje koriste umjetnu inteligenciju, poput ChatGPT-a kompanije OpenAI, uzimaju maha u svijetu medija, pokazali su rezultati ankete Svjetskog udruženja izdavača (WAN-IFRA), prema kojoj je 49 posto ispitanika reklo da se njihove redakcije služe botovima.

“Glavna primjena je sposobnost alata da pregleda i rezimira informacije, naprimjer za sažetke ili ključne riječi”, prema istraživanju, čija je svrha bila odagnati strah da “lijeni novinari” već koriste umjetnu inteligenciju za proizvodnju vijesti.

Izvještaj je objavljen krajem maja, prije nego što su šefovi OpenAI-a i Google DeepMinda, među ostalim, upozorili da bi umjetna inteligencija mogla prouzrokovati uništenje čovječanstva.

Nešto manje mračne prognoze, poput one da bi nova tehnologija mogla dovesti do nestanka mnogih poslova, ponavljaju se godinama.

Novinari bez straha za posao

Istraživanje ukazuje na to da novinari takozvanu generativnu umjetnu inteligenciju ne vide kao kobnu za njihove karijere, unatoč metežu i nesigurnosti u medijskoj industriji od širenja interneta 1990-ih.

Čak 70 posto ispitanika očekuje da će umjetna inteligencija biti “korisna za njihove novinare i redakciju”, prenosi Hina, pozivajući se na  dpa.

Glavni nedostatak nove tehnologije, rekli su novinari, zabrinutost je u vezi tačnosti i plagijata, “nagaznih mina” koje mogu naglo prekinuti novinarsku karijeru.

Ukupno 38 posto anketiranih reklo je da brinu zbog “sigurnosti posla”, a 82 posto očekuje da će se njihove uloge “blago ili značajno promijeniti”.

WAN-IFRA je 49-postotni udio onih koji koriste alate poput ChatGPT-a opisao kao “poprilično izvanredan”, s obzirom na činjenicu da su postali široko dostupni tek krajem 2022. godine.

Izvor: Agencije