Solarne i vjetroelektrane u Hrvatskoj će graditi i udruženja građana

U prijedlogu novog zakona, koji je prošao javnu raspravu i očekuje se u Saboru prije ljetne pauze, poticanje stvaranja energetskih zajednica navodi se kao jedan od glavnih ciljeva izmjene propisa.

Jednom domaćinstvu za investiciju instaliranja solarne elektrane potrebno je od 10.000 do 12.000 eura (EPA - Ilustracija)

Udruživanje građana, ustanova i kompanija u energetske zajednice za gradnju solarnih i malih vjetroelektrana trebalo bi postati brže, lakše i dostupnije nakon stupanja na snagu novog Zakona o tržištu električne energije, piše Jutarnji list.

U Hrvatskoj, naprimjer, trenutno radi najmanje 5.000 solarnih elektrana u domaćinstvima te gotovo 3.000 „solara“ izgrađenih na imovini kompanija, obrta i ustanova.

Budući da nemaju sva domaćinstva, kompanije ili ustanove uvjete za montažu „solara“ ili njihovi vlasnici nemaju dovoljno novca za investiciju, koja se kreće u rasponu od 10.000 do 12.000 eura, postoji mogućnost udruživanja u energetske zajednice koja je ugrađena i u postojeći zakon.

No, kako saznaje Jutarnji list u Zelenoj energetskoj zadruzi, u Hrvatskoj dosad nije zaživjela nijedna energetska zajednica.

Ukloniti postojeće barijere

„U Hrvatskoj postoji samo nekoliko inicijativa koje uprkos svim barijerama razvijaju projekte u svojim sredinama, ali potrebno je učiniti mnogo više kako bi se uklonile barijere i omogućilo većem broju građana sudjelovanje u izgradnji solarnih elektrana“, rekao je Mislav Kirac, programski koordinator spomenute zadruge.

Dodaje da postojeći propisi sadrže ograničenja za osnivanje energetskih zajednica koja su, ističe, u suprotnosti s evropskim direktivama te ih je potrebno ukloniti.

U prijedlogu novog zakona, koji je prošao javnu raspravu i očekuje se da ga Vlada uputi u Sabor prije ljetne pauze, poticanje stvaranja energetskih zajednica navodi se kao jedan od glavnih ciljeva izmjene postojećeg propisa, prenosi Hina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada