Predstavljen projekat prvog crnogorskog satelita

‘Luča’, koji pripada kategoriji malih satelita, bit će lansiran na visinu od 500 do 600 kilometara, a u svemiru će provesti dvije do tri godine.

Svemir, Satelit
Očekuju se da 'Luča' bude poslana u svemir sredinom naredne godine (EPA / Ilustracija)

U Podgorici je, uz prisustvo predstavnika Vlade, univerziteta, medija i zainteresirane javnosti, u petak predstavljen projekat “Luča“ – prvi crnogorski satelit.

Predstavnici organizacije Montenegro Space Research, Filip Jovićević, Nina Drakulić i Nikola Perović, govorili su o projektu, planovima i aktivnostima te organizacije na edukaciji mladih u oblasti robotike i svemirske tehnologijem, prenosi Tanjug, pozivajući se na podgoričke Vijesti.

“Prvi crnogorski satelit u svemiru biće istorijski trenutak za sve nas. ‘Luča’ je svjetlost koja će obasjati put svim novim projektima iz oblasti istraživanja svemira u Crnoj Gori“, kazao je mladi inovator Filip Jovićević i istakao da očekuju da “Luča“ bude poslana u svemir sredinom naredne godine.

‘Kapacitet za velike projekte’

Predstavljajući tehničke specifikacije satelita i rakete kojom će biti lansiran u svemir, inovator i preduzetnik Nikola Perović kazao je da “Luča“ pripada kategoriji malih satelita koji će biti lansiran na visinu od 500 do 600 kilometara, a koji će u svemiru provesti dvije do tri godine.

Ministrica nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović je istakla značaj projekta i kazala da su mladi inovatori, poput predstavnika organizacije Montenegro Space Research, dokaz da Crna Gora ima kapaciteta za velike projekte koji povezuju države.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović je istakao značaj projekta “Luča“ za dalje umrežavanje Crne Gore na međunarodnom planu i ponovio opredijeljenost Vlade da podrži taj i slične projekte.

Izvor: Agencije