Planete veličine Jupitera veoma rijetke oko zvijezda male mase

Potraga za planetama poput Jupitera oko zvijezda crvenih patuljaka male mase nije donijela nikakav rezultat.

Planete plinovitih giganata poput Jupitera i Saturna formiraju se tako što postepeno spajaju čvrsto jezgro od ostataka koji kruže oko mlade zvijezde (EPA)

Potraga za planetama poput Jupitera oko zvijezda crvenih patuljaka male mase nije donijela nikakav rezultat.

“Oko 200 zvijezda, a nismo otkrili nijednu od ovih planeta”, rekla je Emily Paas, astronomka sa Cambridgea.

Ovo otkriće potvrđuje teoriju o izgradnji džinovske planete, navodi Science News.

Po ovoj teoriji, planete plinovitih giganata poput Jupitera i Saturna formiraju se tako što postepeno spajaju čvrsto jezgro od ostataka koji kruže oko mlade zvijezde.

To jezgro na kraju postane dovoljno masivno da privuče mnogo plina, ali crvene patuljaste zvijezde male mase ne bi trebale biti domaćini mnogo čvrstog materijala, tako da je mali broj plinskih giganata u skladu s tom teorijom, prenosi Tanjug.

Otprilike tri od svake četiri zvijezde u galaksiji su crveni patuljci, vrste zvijezde koja je mnogo slabija, hladnija i manja od Sunca.

One slabo sijaju jer su rođene s malom masom, osam do 60 procenata mase Sunca.

Prethodne pretrage otkrile su da mali broj crvenih patuljaka ima planete plinskih džinova, ali ova nova je ciljala crvene patuljke sa samo 10 do 30 procenata Sunčeve mase.

Jupiter zaštitio Zemlju od leda

Istraživači su zaključili da manje od dva na svakih 100 patuljaka male mase imaju planete masivne kao Jupiter.

Ustvari, mnogi crveni patuljci imaju planete veličine Zemlje, neke na pravim rastojanjima od njihovih sunca da bi imali prijatne temperature.

“Govorimo o čudnim novim svjetovima, a ne o Zemlji 2.0”, rekla je Pass.

U našem solarnom sistemu, kaže naučnica, Jupiterova gravitacija je spriječila da mnogo leda stigne do Zemlje, a kao rezultat toga naša planeta nije završila u potpunosti pod vodom.

U planetarnom sistemu kojem nedostaje tako masivni plinski gigant, planeta veličine Zemlje mogla bi se pretvoriti u vodeni svijet koji bi i dalje mogao stvoriti veoma inteligentnu vrstu, ali onu koja bi živjela pod vodom.

“Ne kaže se da ne možete imati život na ovim planetama, ali te planete će biti toliko drugačije od naših iskustava”, kazala je Pass.

Izvor: Agencije