Turksat 5B u orbiti, testira se nova verzija satelita

Iskustvo stečeno na komunikacionom satelitu koristi se za izradu i dizajniranje nove verzije turskog satelita.

Turska će biti jedna od 10 zemalja koje mogu proizvesti vlastiti komunikacijski satelit (Reuters)

Godinu nakon što je Turska proširila kapacitete za pristup komunikacijama lansiranjem satelita Turksat 5B, nastavlja se rad na izgradnji sljedeće verzije ovog satelita.

Turksat 5B, komunikacijski satelit najveće propusnosti u zemlji, lansirala je kompanije SpaceX 19. decembra 2021. godine iz američke svemirske stanice Cape Canaveral, nakon četiri godine testiranja i razvoja.

Ceremonija puštanja u rad orbitera, koji je izgradio Airbus, uz pomoć turske industrije, održana je u Ankari 14. juna 2022. godine.

Program za doprinos domaće industrije Turske odigrao je ulogu u razvoju Turksata 5B kako bi pomogao u izgradnji i podršci satelitskom sektoru u zemlji.

Lansiranje Turksata 6A sljedeće godine

Stečeno iskustvo sada se koristi za izgradnju i dizajn njegovog domaćeg nasljednika, Turksat 6A, prenosi Anadolija.

Dva dijela komunikacijske opreme koja će se nalaziti na Turksatu 6A proizvedena su u Turskoj i dizajnirala ih je Aselsan, vodeća aviokompanija.

Testovi se nastavljaju za Turksat 6A, koji je jedan od glavnih projekata turske nacionalne tehnološke inicijative, u okviru koje se neki od njegovih podsistema, zemaljske stanice i softvera razvijaju domaćim resursima.

Kada Turksat 6A bude lansiran u svemir sljedeće godine, Turska će biti jedna od 10 zemalja koje mogu proizvesti vlastiti komunikacijski satelit.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada