Musk će s Twittera ukloniti sve račune neaktivne više godina

Elon Musk je najavio da će s Twittera ukloniti sve račune koji su neaktivni već nekoliko godina, pojasnivši da mu je cilj poboljšati platformu.

Prema politici Twittera, korisnici bi se trebali prijaviti na svoj račun barem jednom u mjesec dana da bi izbjegli trajno uklanjanje zbog dugotrajne neaktivnosti (Reuters)

Elon Musk je najavio da će s Twittera ukloniti sve račune koji su neaktivni već nekoliko godina, pojasnivši da mu je cilj poboljšati platformu.

Prema politici Twittera, korisnici bi se trebali prijaviti na svoj račun barem jednom u mjesec dana da bi izbjegli trajno uklanjanje zbog dugotrajne neaktivnosti, prenosi Hina.

“Eliminiramo račune koji godinama nisu aktivni, tako da ćete vjerovatno primijetiti da vam broj pratitelja pada”, upozorio je šef društvene mreže u tweetu.

Otkako je krajem oktobra kupio platformu za 44 milijarde dolara, ovaj je multimilijarder najavio masovna otpuštanja i promjene.

Analitičari kažu da su brojni oglašivači napustili stranicu i aplikaciju, a nova formula pretplate na Twitter Blue (za certificiranje i korištenje povlastica) nedovoljna je da bi kompenzirala gubitak prihoda.

Privlačenje oglašivača

No, šef Tesle i SpaceXa nastavlja s ostvarenjem svog nauma, potaknut povratnim informacijama obožavatelja.

“Naporno radimo da bismo vaš feed učinili što zanimljivijim… Kakav je danas u usporedbi s onim prije šest mjeseci?”, upitao je u anketi u nedjelju.

Gotovo 46 posto od 1,5 miliona onih koji su glasali odgovorilo je “bolje”, a 38 posto “gore”.

Kada pojedinci i kompanije biraju mjesto oglašavanja uzimaju u obzir različite parametre, među kojima je i broj dnevnih (ili barem mjesečnih) aktivnih korisnika, prosječno vrijeme provedeno na platformi i “angažman”, odnosno broj interakcija sa sadržajem (komentari, lajkovi, itd.).

Prema istraživačkoj kompaniji Insider Intelligence, prihod Twittera ove će godine pasti 28 posto jer “oglašivači ne vjeruju Musku”.

U intervjuu BBC-ju on ih je uvjeravao u suprotno, tvrdeći da je primijećen povratak oglašivača i da je “otprilike na tački rentabilnosti”.

Izvor: Agencije