Završena tajna kineska svemirska misija

Test označava važan napredak u kineskom istraživanju tehnologije svemirskih letjelica za višekratnu upotrebu koja će pružiti praktičniji i jeftiniji način slanja budućih svemirskih misija.

Nisu navedeni detalji o tome o kojoj je letjelici riječ, koje su tehnologije testirane i koliko je visoko letjela (EPA)

Eksperimentalna kineska svemirska letjelica vratila se u ponedjeljak na Zemlju nakon što je bila u orbiti 276 dana, objavili su kineski državni mediji, čime je završena misija testiranja svemirskih tehnologija zemlje za višekratnu upotrebu.

Svemirska letjelica bez posade vratila se u lansirni centar Jiuquan na sjeverozapadu Kine prema rasporedu, prenosi Reuters vijesti državnih medija.

Nisu navedeni detalji o tome o kojoj je letjelici riječ, koje su tehnologije testirane, koliko je visoko letjela i gdje ju je orbita vodila od lansiranja početkom augusta 2022. Snimci letjelice, također, tek trebaju biti objavljeni u javnosti.

Test označava važan napredak u kineskom istraživanju tehnologije svemirskih letjelica za višekratnu upotrebu koja će pružiti praktičniji i jeftiniji način slanja budućih svemirskih misija, javili su državni mediji.

Po uzoru na SAD

Prije dvije godine, podsjeća Hina, slična svemirska letjelica odletjela je do ruba svemira i vratila se na Zemlju istog dana u misiji koja je, također, uglavnom držana u tajnosti.

Ta je letjelica sletjela na Zemlju „horizontalno“, prema glavnom kineskom svemirskom izvođaču u to vrijeme.

Komentatori na kineskim društvenim mrežama nagađaju da Peking razvija svemirsku letjelicu poput X-37B američkog ratnog zrakoplovstva, autonomnog svemirskog broda koji može ostati u orbiti godinama.

X-37B bez posade i za višekratnu upotrebu vratio se na Zemlju u novembru prošle godine u svojoj šestoj misiji, nakon više od 900 dana u orbiti.

Izvor: Agencije