WhatsApp pred mogućim ukidanjem u Velikoj Britaniji

Uzrok spora je zakon o sigurnosti na mreži, ogroman akt kojim će se regulisati gotovo svi aspekti online komuniciranja u Velikoj Britaniji.

Prijedlog zakona daje regulatornom tijelu Ofcom široke ovlasti da nametne mjere društvenim mrežama (EPA)

Velika Britanija bi mogla ukinuti aplikaciju za razmjenu poruka WhatsApp zbog rizika od sukoba između Britanske vlade i rukovodstva kompanije, upozorili su britanski ministri.

Uzrok spora je zakon o sigurnosti na mreži, ogroman akt kojim će se regulisati gotovo svi aspekti online komuniciranja u Velikoj Britaniji, prenosi The Guardian.

Više od četiri godine taj zakon je u izradi i na njemu je radilo osam državnih sekretara i pet premijera. Zakonski tekst ima više od 250 stranica, a samo sadržaj ovog dokumenta predstavljen je na deset stranica, prenosi Tanjug.

Predviđene oštre kazne

Prijedlog zakona daje regulatornom tijelu Ofcom moć da nametne društvenim mrežama korištenje tehnologije za borbu protiv terorizma ili sadržaja u kojima se prikazuje seksualno zlostavljanje djece, uz novčane kazne do deset posto globalnog prometa u slučaju pružanja usluga koje nisu usklađene sa zakonom.

Kompanije koje su vlasnici online platformi moraju uložiti „maksimalne napore“ sa ciljem da razviju ili nabave tehnologiju koja bi im omogućila da se pridržavaju zakonskih normi, navodi se u izvještaju londonskog dnevnika.

Izvor: Agencije