IT čelnici upozoravaju: Umjetna inteligencija predstavlja ‘rizik od izumiranja’

Upozorenje je uslijedilo nakon otvorenog pisma ranije ove godine u kojem se pozvalo na šestomjesečnu pauzu u razvoju umjetne inteligencije.

Neki stručnjaci su izrazili strah da bi čovječanstvo jednog dana moglo izgubiti kontrolu nad tehnologijom (Reuters)

Tajpej, Tajvan – Umjetna inteligencija predstavlja “rizik od izumiranja” koji zahtijeva globalnu akciju, upozorili su vodeći računarski naučnici i tehnolozi.

“Ublažavanje rizika od izumiranja od umjetne inteligencije treba da bude globalni prioritet zajedno s drugim rizicima društvenih razmjera kao što su pandemije i nuklearni rat”, rekla je grupa stručnjaka za umjetnu inteligenciju i druge visokoprofilirane ličnosti u kratkoj izjavi koju je objavio Centar za sigurnost od umjetne inteligencije, istraživačka i zagovaračka grupa sa sjedištem u San Franciscu.

Među potpisnicima su tehnološki stručnjaci kao što su Sam Altman, izvršni direktor OpenAI-ja, Geoffrey Hinton, poznat kao “kum umjetne inteligencije”, i Audrey Tang, tajvanska ministrica za digitalnu tehnologiju, kao i druge značajne osobe uključujući neuronaučnika Sama Harrisa i muzičarke Grimes.

GPT-4 pokazuje ‘iskre’ umjetne opšte inteligencije

Upozorenje slijedi nakon otvorenog pisma koje su potpisali Elon Musk i druge visokoprofilne osobe u martu, u kojem se pozvalo na šestomjesečnu pauzu u razvoju umjetne inteligencije naprednije od OpenAI-jevog GPT-4.

“Moćne sisteme umjetne inteligencije treba razvijati tek kada budemo sigurni da će njihovi efekti biti pozitivni i da će se njihovim rizicima moći upravljati”, navodi se u pismu.

Brzi napredak umjetne inteligencije izazvao je zabrinutost zbog potencijalnih negativnih posljedica po društvo, od masovnog gubitka radnih mjesta i kršenja autorskih prava do širenja dezinformacija i političke nestabilnosti. Neki stručnjaci su izrazili strah da bi čovječanstvo jednog dana moglo izgubiti kontrolu nad tehnologijom.

Iako trenutna umjetna inteligencija tek treba da postigne takozvanu umjetnu opštu inteligenciju (AGI), što joj potencijalno omogućava da donosi nezavisne odluke, istraživači iz Microsofta su u martu rekli da GPT-4 pokazuje „iskre AGI-ja“ i da je sposoban da riješi “nove i teške zadatke koji obuhvataju matematiku, kodiranje, viziju, medicinu, pravo, psihologiju i još mnogo toga, bez potrebe za ikakvim posebnim poticajima”.

Od tada su porasla upozorenja o potencijalnim opasnostima umjetne inteligencije.

Prošlog mjeseca poznati informatičar Hinton dao je otkaz na svom poslu u Googleu kako bi mogao više vremena provoditi zagovarajući rizike umjetne inteligencije.

U nastupu pred Kongresom Sjedinjenih Američkih Država ranije ovog mjeseca, Altman je pozvao zakonodavce da brzo razviju propise za tehnologiju umjetne inteligencije i preporučio pristup zasnovan na licenciranju.

Pokušaji osmišljavanja zakonodavstva

SAD i druge zemlje pokušavaju osmisliti zakonodavstvo koje bi izbalansiralo potrebu za nadzorom sa obećavajućom tehnologijom.

Evropska unija je saopštila da se nada da će do kraja godine usvojiti zakon koji bi klasifikovao umjetnu inteligenciju u četiri kategorije zasnovane na riziku.

Kina je takođe preduzela korake da reguliše umjetnu inteligenciju, donoseći zakone koji regulišu deepfake videa i zahtijevajući od kompanija da registruju svoje algoritme kod regulatora.

Peking je također predložio stroga pravila za ograničavanje politički osjetljivog sadržaja i zahtijeva od programera da dobiju odobrenje prije objavljivanja generativne tehnologije zasnovane na umjetnoj inteligenciji.

Izvor: Al Jazeera