Samsung zabranio zaposlenima korištenje vještačke inteligencije

Platforma ChatGPT, koju je dizajnirala kalifornijska startup kompanija OpenAI, pojavila se u novembru i brzo je postala popularna jer ima sposobnost da jasno odgovori na teška pitanja.

Samsungova zabrana se odnosi na zaposlene u odjeljenju za mobilne uređaje i kućne aparate (EPA)

Kompanija Samsung Electronics zabranila je dijelu zaposlenih upotrebu alata vještačke inteligencije, kao što je ChatGPT, pošto su prijavljeni interni slučajevi zloupotrebe te tehnologije.

Velike kompanije, među kojima Goldman Sachs, posljednjih mjeseci su zabranile ili ograničile korištenje platformi s vještačkom inteligencijom, podsjeća AFP.

Platforma ChatGPT, koju je dizajnirala kalifornijska startup kompanija OpenAI, pojavila se u novembru i brzo je postala popularna jer ima sposobnost da jasno odgovori na teška pitanja, napiše sonete ili neki informatički kod.

Traže način za sigurno korištenje AI-ja

Samsungova zabrana se odnosi na zaposlene u odjeljenju za mobilne uređaje i kućne aparate, potvrdio je neimenovani predstavnik kompanije za AFP.

U internom dokumentu, u čiji je uvid imala francuska agencija, navodi se da Samsung radi na pronalaženju načina za korištenje usluga vještačke inteligencije u „sigurnom okruženju za zaposlene kako bi se poboljšala radna efikasnost“.

„Dok te nove mjere ne budu spremne, privremeno zabranjujemo korištenje usluga vještačke inteligencije na kompjuterima u vlasništvu kompanije“, dodaje se u dokumentu, prenosi Beta.

Izvor: Agencije