IBM očekuje da će vještačka inteligencija zamijeniti 7.800 radnika

Izvršni direktor IBM-a Arvind Krishna najavio je da će jedna trećina zaposlenih koji ne rade s klijentima biti zamijenjena u narednih pet godina.

Neki analitičari strahuju da bi vještačka inteligencija uskoro mogla dovesti do masovnih otpuštanja (Reuters)

IBM će zamrznuti zapošljavanje jer očekuje da će gotovo 7.800 radnih mjesta biti zamijenjeno vještačkom inteligencijom u narednim godinama, rekao je Arvind Krishna, izvršni direktor tehnološkog giganta.

U intervjuu za Bloomberg News, Krishna je rekao da može “lako vidjeti” kako će gotovo jedna trećina uposlenih koji ne rade s klijentima, biti zamijenjena u narednih pet godina, prenosi Reuters.

“Ove uloge koje nisu usmjerene na klijente čine otprilike 26.000 radnika”, rekao je Krishna u intervjuu. “Lako mogu vidjeti da će 30 posto toga zamijeniti vještačka inteligencija i automatizacija u periodu od pet godina.”

Administrativni uredi čine mali dio od 260.000 IBM-ovih radnika, a kompanija sa sjedištem u Armonku, u državi New York, nastavila je popunjavati pozicije i nakon što je otpustila oko 5.000 radnika u drugim sektorima, navodi Bloomberg.

Strah od masovnih otpuštanja

IBM nije odmah odgovorio na zahtjev Al Jazeere za komentar. Glasnogovornik IBM-a rekao je AFP-u da nije bilo potpunog zastoja u zapošljavanju, ali da je firma “veoma selektivna kada popunjava poslove koji ne dotiču direktno klijente ili tehnologiju”.

Krishnini komentari dolaze u trenutku kada brzi napredak tehnologije vještačke inteligencije, uključujući OpenAI-ov ChatGPT, povećava mogućnost velikih poremećaja u brojnim industrijama.

Neki analitičari strahuju da bi vještačka inteligencija uskoro mogla dovesti do masovnih otpuštanja, dok drugi tvrde da će sposobnost tehnologije da poboljša produktivnost i nadopuni ljudske radnike stvoriti radna mjesta i cijele nove industrije.

U međuvremenu je cijena dionica Chegga, kompanije za učenje sa sjedištem u Kaliforniji, pala za gotovo 50 posto nakon što je njen izvršni direktor Dan Rosensweig priznao da ChatGPT “ima utjecaj na stopu rasta novih korisnika”.

Izvor: Al Jazeera i agencije