Apple i Google protiv uhođenja putem AirTaga

AirTag, koji košta 30 dolara, postao je popularan proizvod, ali se pokazalo da je te uređaje lako zloupotrijebiti.

AirTag koji košta 30 dolara postao je popularan artikal od pojavljivanja 2021. godine (EPA)

Apple i Google podnijeli su plan za borbu protiv uhođenja putem AirTaga i sličnih elektronskih uređaja za praćenje.

Dvije kompanije, koje stoje iza iPhonea i softvera koji pokreće Android telefone, podnijele su prijedlog za postavljanje standarda za borbu protiv tajnog nadzora na Bluetooth, bežičnim, uređajima koji su kreirani da pomognu ljudima da pronađu izgubljene ključeve, prate prtljag ili lociraju druge predmete, objavio je The Guardian.

Taj koncept također ima podršku Samsunga – koji prodaje najviše Android pametnih telefona širom svijeta – kao i proizvođača proizvoda za praćenje sličnih AirTagu, kao što su Tile, Chipolo i Pebblebee.

Problem zloupotrebe

Kompanije se nadaju da će imati plan do kraja godine, prenosi Tanjug.

AirTag koji košta 30 dolara postao je popularan artikal od pojavljivanja 2021. godine, ali se pokazalo da je te uređaje lako zloupotrijebiti. Policija je prijavila da ih pojedini ljudi koriste za praćenje drugih osoba.

“Bluetooth tragači su stvorili ogromne prednosti za korisnike, ali također donose potencijal neželjenog praćenja, što zahtijeva akciju u cijeloj industriji da bi se to riješilo”, rekao je potpredsjednik Googleovog inženjeringa za androide, David Bark.

Izvor: Agencije