Twitter napustio EU kodeks o borbi protiv dezinformacija

Kodeks uključuje obavezu praćenja političkog oglašavanja, prestanak finansiranja autora dezinformacija i saradnju s organizacijama za provjeru tačnosti.

Twitter, TikTok, Metu i Google potpisali su kodeks 2018. (Reuters)

Društvena mreža Twitter povukla se iz dobrovoljnog kodeksa Evropske unije o suzbijanju dezinformacija na internetu, objavila je Evropska komisija.

Evropski komesar za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je da Twitter napušta dobrovoljni Kodeks dobre prakse o suzbijanju dezinformacija.

“No, obaveze ostaju. Možete bježati, ali se ne možete sakriti”, napisao je on na Twitteru, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Kodeks uključuje obavezu praćenja političkog oglašavanja, prestanak finansiranja autora dezinformacija i saradnju s organizacijama za provjeru tačnosti (fact-checking).

Breton je kazao da će borba protiv dezinformacija biti pravna obaveza prema takozvanom Aktu o digitalnim usluga, koji će stupiti na snagu od 25. augusta.

Novi zakon protiv dezinformacija

Novi zakon također znači da će kompanije morati moderirati svoje platforme i uklanjati štetan sadržaj poput dezinformacija te uvesti protokole kako bi se blokiralo njihovo širenje.

Kompanije također moraju povećati transparentnost u pogledu odnosa prema svojim korisnicima i pojednostaviti ugovore s njima.

“Naši će timovi biti spremni za provođenje [zakona]”, napisao je Breton.

Twitter i druge društvene mreže, uključujući TikTok, Metu i Google, potpisali su dobrovoljni kodeks 2018. godine.

Evropska komisija je u februaru objavila izvještaj o tome kako platforme provode kodeks i istaknula da Twitter nije pružio “specifične informacije ni ciljane podatke” vezane uz obaveze o transparentnosti.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada