Saturnovi prstenovi mogli bi uskoro nestati

Analiza podataka prikupljenih u NASA-inoj misiji ‘Cassini’ dala je novi uvid u to koliko dugo prstenovi postoje i kada bi mogli nestati iz vida.

Istraživači vjeruju da se sedam prstenova formiralo dok su još dinosaurusi hodali Zemljom (EPA)

Saturnovi ledeni prstenovi u budućnosti vjerovatno neće biti vidljivi ljudima koji ih posmatraju teleskopima, pokazalo je novo istraživanje čije je rezultate prenio CNN.

Analiza podataka prikupljenih u NASA-inoj misiji Cassini, koja je kružila oko te planete između 2004. i 2017. godine, dala je novi uvid u to koliko dugo prstenovi postoje i kada bi mogli nestati iz vida. Zaključci su objavljeni nedavno u tri studije.

Sunčev sistem i njegove planete nastali su prije 4,6 milijardi godina, a naučnici su dugo raspravljali o starosti i porijeklu Saturnovih prstenova.

Neki astronomi tvrde da svijetli, ledeni prstenovi moraju biti mlađi od očekivanog jer nisu erodirani i potamnjeli interakcijama s meteoroidima tokom milijardi godina, prenosi Hina.

Stari ‘samo’ nekoliko stotina miliona godina

Cassinijevi podaci doveli su do otkrića objavljenog u časopisu Icarus koje potvrđuje teoriju o prstenovima koji su se pojavili dugo nakon početne formacije Saturna. Dodatne studije, objavljene u Science Advances i još jednom u Icarusu, došle su do sličnih zaključaka.

„Naš je neizbježan zaključak da Saturnovi prstenovi moraju biti relativno mladi po astronomskim standardima, stari samo nekoliko stotina miliona godina“, rekao je Richard Durisen, profesor astronomije na Univerzitetu Indiana Bloomington i glavni autor dvije studije.

„Ako pogledate Saturnov sistem satelita, postoje i druge naznake da se tamo dogodilo nešto dramatično u posljednjih nekoliko stotina miliona godina. Ako Saturnovi prstenovi nisu stari kao i planet, to znači da se nešto dogodilo kako bi se formirala njihova nevjerovatna struktura, a to je vrlo uzbudljivo proučavati“, dodao je.

Istraživači vjeruju da se sedam prstenova formiralo dok su još dinosaurusi hodali Zemljom.

Sastoje se od leda i kamene prašine

Saturnovi prstenovi uglavnom se sastoje od leda, a samo mali postotak pripada kamenoj prašini koju u svemiru stvaraju razbijeni fragmenti asteroida i mikrometeoroidi.

Uočeno je da prstenovi gube mnogo tona mase u sekundi, što znači da im nije preostalo mnogo vremena, astronomski gledano. Istraživači procjenjuju da će prstenovi postojati još najviše nekoliko stotina miliona godina.

„Pokazali smo da masivni prstenovi poput Saturnovih ne traju dugo“, rekao je koautor sve tri studije Paul Estrada, istraživač u NASA-inom istraživačkom centru Ames u Mountain Viewu.

„Može se nagađati da su relativno maleni prstenovi oko drugih ledenih i plinovitih divova u Sunčevom sistemu preostali ostaci prstenova koji su nekad bili masivni poput Saturnovih. Možda će u nekom trenutku, u ne tako dalekoj budućnosti, astronomski govoreći, nakon što se Saturnovi prstenovi izbruse, izgledati više poput rijetkih prstenova Urana“.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada