Južna Koreja lansirala svemirsku raketu

‘KSLV-II Nuri’ prva je domaća svemirska raketa koja koristi isključivo južnokorejsku raketnu tehnologiju.

Let rakete 'Nuri' označava veliki korak u svemirskom programu Južne Koreje (Reuters)

Južna Koreja lansirala je raketu domaće izrade, nazvanu “Nuri”, nakon što je prethodno lansiranje otkazano zbog tehničkih poteškoća.

Raketa bi trebala rasporediti satelite u orbitu 550 kilometara iznad površine Zemlje, prenosi agencija Yonhap.

Lansiranje rakete “Nuri” označava veliki korak u svemirskom programu Južne Koreje, dok zemlja nastoji postati ključni igrač u sve intenzivnijoj svemirskoj utrci sa svojim azijskim susjedima.

Prethodno planirano lansiranje odgođeno je samo nekoliko sati prije predviđenog termina, pri čemu su tehničke poteškoće dužnosnici opisali kao komunikacijske pogreške unutar sistema koji kontrolira rezervoar s helijem na lansirnoj rampi.

“Inženjeri su modificirali kontrolni program i konačno smo kroz ponovljene testove potvrdili da radi stabilno”, rekao je Oh Tae-seok, zamjenik ministra nauke, dodajući da sama letjelica nije pokazala nikakve probleme, prenosi Reuters.

Ambiciozni planovi Južne Koreje

Trostepena “KSLV-II Nuri” prva je domaća svemirska raketa koja koristi samo južnokorejsku raketnu tehnologiju, a očekuju se još tri probna lansiranja do 2027.

Posljednji južnokorejski raketni sistem, lansiran 2013. nakon višestrukih odgađanja i neuspjelih testova, razvijen je zajedno s Rusijom, prenosi Hina.

“Nuri” je ključ za ambiciozne planove Južne Koreje da pokrene svoj svemirski program i potakne napredak u 6G mrežama, špijunskim satelitima, pa čak i lunarnim sondama.

Uz žestoku utrku u naoružanju u Aziji, lansiranja u svemir dugo su bila delikatno pitanje, a Sjeverna Koreja se sprema lansirati svoj prvi vojni špijunski satelit.

Seul, također, planirati lansirati vojne satelite, ali je isključio bilo kakvu upotrebu oružja za “Nuri”.

Izvor: Agencije