SAD sprema odgovor na kinesku zabranu prodaje čipova

Restrikcije kineskog regulatora cyber prostora protiv Micron Technologyja dio su rastućeg trgovinskog spora između dvije najveće svjetske ekonomije.

Deset posto prihoda Micron Technologyja potiče iz kontinentalnog dijela Kine (EPA)

Lider demokratske većine u američkom Senatu Chuck Schumer rekao je da, zajedno sa administracijom predsjednika Joe Bidena, angažuju saveznike i kompanije kako bi odgovorili na kinesku zabranu prodaje memorijskih čipova koje proizvodi američka kompanija Micron Technology.

Restrikcije kineskog regulatora cyber prostora protiv Micron Technologyja, najvećeg američkog proizvođača memorijskih čipova, dio su rastućeg trgovinskog spora između dvije najveće svjetske ekonomije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Najavljena akcija kineske vlade protiv Micron Technologyja nije zasnovana na činjenicama i predstavlja zabrinjavajuću upotrebu ekonomske prinude protiv SAD-a”, rekao je Schumer.

On je istakao da sarađuje s Bidenovom administracijom na tome da se kineskoj vladi jasno predoči da je ovakvo ponašanje “neprihvatljivo i neproduktivno”.

Odluka Pekinga

Peking je ranije zabranio kineskim kompanijama koje rade na ključnim infrastrukturnim projektima da koriste produkte američkog proizvođača poluprovodnika Micron Technology.

Nacionalni regulator – Kineska uprava za cyber prostor (CAC), saopćio je da kompanija Micron Technology nije prošla test cyber sigurnosti, naveo je CNN.

CAC smatra da proizvodi Micron Technologyja predstavljaju značajan rizik za nacionalnu sigurnost Kine, dodaje se u saopćenju.

Ova odluka dolazi nekoliko sedmica nakon što je Kina, početkom aprila, počela sigurnosnu provjeru proizvoda američke kompanije.

Deset posto prihoda Micron Technologyja potiče iz kontinentalnog dijela Kine.

Izvor: Agencije