Facebook mora platiti 1,2 milijarde eura zbog transfera podataka

Bitku za podatke pokrenuo je Austrijanac Max Schrems koji je zajedno s 25.000 korisnika iz cijelog svijeta podnio kolektivnu tužbu protiv Facebooka, tvrdeći da krši zakon o zaštiti privatnosti.

Facebook će se žaliti na presudu, uključujući 'neopravdanu i nepotrebnu novčanu kaznu' (EPA)

Irski regulator za zaštitu privatnosti izrekao je vlasniku Facebooka novčanu kaznu od 1,2 milijarde eura i naložio mu da u roku pet mjeseci obustavi praksu transfera podataka korisnika iz Evropske unije u Sjedinjene Američke Države.

Bitku za podatke pokrenuo je austrijski aktivist Max Schrems koji je 2015. zajedno s 25.000 korisnika iz cijelog svijeta pred sudom u Beču podnio kolektivnu tužbu protiv Facebookove evropske podružnice u Irskoj, tvrdeći da krši zakon o zaštiti privatnosti.

U Dublinu su tada bili registrirani svi računi Facebookovih korisnika izvan SAD-a i Kanade.

Schremsu je poticaj za tužbu bilo otkriće bivšeg saradnika američke Agencije za nacionalnu sigurnost Edwarda Snowdena da obavještajne službe prisluškuju građane.

Ugroženi osnovna prava i slobode korisnika

Austrijski sud prebacio je tužbu Evropskom sudu koji je u oktobru 2015. zaključio da sistem razmjene podataka evropskih i američkih kompanija Safe Harbour ne pruža dovoljnu zaštitu evropskim građanima, suprotno mišljenju Evropske komisije.

Brisel i Washington utanačili su u međuvremenu novi sistem razmjene podataka, no Evropski sud zaključio je, ipak, 2020. da ne štiti privatnost podataka, ali je potvrdio klauzulu koja omogućuje poslovanje, uz uvjet da zemlje primatelji ispunjavaju evropske standarde zaštite podataka.

Irski regulator zaključio je u ponedjeljak da time nije riješen problem ugrožavanja temeljnih prava i sloboda korisnika i Meti izrekao kaznu od 1,2 milijarde eura.

Facebook najavio žalbu

Kompanija je prebacivala podatke u SAD i nakon presude suda EU-a iz 2020. godine, istakli su.

Izvijestili su o odluci ostale regulatore u EU-u i Evropskoj ekonomskoj zoni, objavljeno je u obrazloženju presude, uz napomenu da su dvojica regulatora zatražila da se iz SAD-a vrate podaci nezakonito prebačeni od jula 2020, ali je ta sugestija na kraju odbačena.

Facebook je u danas objavljenom priopćenju najavio da će se žaliti na presudu, uključujući “neopravdanu i nepotrebnu novčanu kaznu”.

Izvor: Agencije