Sud naredio Musku da se pridržava nagodbe sa SEC-om

Skraćeni nalog Žalbenog suda Drugog okružnog suda SAD-a na Manhattanu objavljen je nekoliko dana nakon što je tročlano vijeće saslušalo argumente advokata strana u slučaju.

Žalbeni sud ne vidi nikakve dokaze koji bi poduprli tvrdnju Elona Muska (Reuters)

Elon Musk ne može odustati od nagodbe s regulatorima vrijednosnih papira koja je postignuta nakon što su njegovi tvitovi iz 2018. godine u kojima tvrdi da je osigurao sredstva za preuzimanje Tesle u privatno vlasništvo uzrokovali skok cijena dionica proizvođača električnih vozila i doveli do privremenog zaustavljanja trgovanja, presudio je žalbeni sud.

Ta nagodba s Komisijom za vrijednosne papire i berzu (SEC) zahtijevala je da Musk dobije prethodno odobrenje od Teslinog advokata za neke od svojih tweetova.

Skraćeni nalog Žalbenog suda Drugog okružnog suda SAD-a na Manhattanu od ponedjeljka objavljen je nekoliko dana nakon što je tročlano vijeće saslušalo argumente advokata strana u slučaju.

Sud: Musk se sada predomislio

Nalogom se, također, traži da Musk i Tesla plate građanske kazne zbog tvitova u kojima je Musk rekao da ima “osigurana sredstva” za preuzimanje Tesle u svoje privatno vlasništvo po cijeni od 420 dolara po dionici.

Finansiranje nije osigurano, a Tesla je ostao javan.

Musk je prošle godine osporio odluku sudije nižeg suda kojom se od njega zahtijevalo da se pridržava dogovora na temelju toga što su se okolnosti promijenile i zato što dekret sadrži “prethodno ograničenje” za koje Musk tvrdi da krši Prvi amandman Ustava SAD-a

Nastojeći poništiti mandat prije odobrenja, Muskovi advokati nazvali su ograničenje “brnjicom koju je nametnula vlada”, koja je ohladila njegov govor o širokom spektru tema.

Žalbeni sud je rekao da je Musk mogao pregovarati o nagodbi koja je očuvala njegovo neograničeno pravo na tvitanje, ali je odlučio da to ne učini i nije imao pravo preispitivati stvar “jer se sada predomislio”.

U svojoj je presudi Žalbeni sud je rekao da “nema dokaza koji bi poduprli Muskovu tvrdnju da je SEC upotrijebio dekret o pristanku za provođenje zlonamjernih, uznemirujućih istraga njegova zaštićenog govora”.

Sudija: Tvitanje bez odobrenja

Umjesto toga, navodi se, SEC je otvorio “samo tri istrage o Muskovim tvitovima od 2018. godine”, a svaki osporeni tvit “vjerovatno je prekršio uslove dekreta o pristanku”.

Advokati u slučaju nisu odmah odgovorili na poruke novinara koji su tražili komentar.

SEC je istraživao jesu li tvitovi izvršnog direktora Tesle iz novembra 2021. godine, u kojima je pitao pratitelje na Twitteru treba li prodati 10 posto svojih dionica Tesle prekršili nagodbu koju je Musk potpisao nakon što je SEC protiv njega pokrenuo ovršni postupak, navodeći da su njegovi tvitovi o preuzimanju Tesle u privatno vlasništvo prekršili anti-odredbe o prevari zakona o vrijednosnim papirima.

U pisanoj presudi iz aprila 2022. godine, sudija Lewis Limon rekao je da je Musk slao tvitove bez odobrenja.

Izvor: Agencije