Prva britanska linija s autonomnim autobusima

Linija, duga oko 22 kilometra, koja se nalazi na zapadu glavnog grada Škotske, trebala bi prevoziti 10.000 putnika sedmično.

U prometu će biti pet autobusa koji će moći voziti brzinom do 50 kilometara na sat (AFP)

Linija s autonomnim autobusima počet će raditi sljedeće sedmice u Edinburghu, prva u Velikoj Britaniji, iako će vozači ostati prisutni u vozilima kako bi povratili kontrolu u slučaju nužde.

“Tehnologija autonomije koja je prisutna u autobusu već je testirana u prošlosti, ali je ovo prvi put da se koristi na autobuskoj liniji”, izjavio je neimenovani predstavnik kompanije Stagecoach, koja je predstavila autobusku liniju u blizini Edinburgha.

Linija, duga oko 22 kilometra, koja se nalazi na zapadu glavnog grada Škotske, trebala bi prevoziti do 10.000 putnika sedmično, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

U prometu će biti pet autobusa, koji će moći voziti brzinom do 50 kilometara na sat. I dalje će biti prisutan vozač koji će provjeriti radi li tehnologija ispravno, kako predviđa britanski zakon koji još ne dozvoljava promet potpuno autonomnih vozila na javnim putevima.

Karte i pitanja

Još jedna osoba bit će u autobusu da provjeri karte i odgovori na pitanja putnika.

Ugrađeni sistem s vještačkom inteligencijom detektirat će druga vozila na putu kako bi se izbjegli sudari, dok će kamere i radar skenirati put kako bi izbjegli pješake.

Kompanija je navela kako će ta linija biti sigurnija i efikasnija uz uštedu goriva do 20 posto.

“Sistem može reagirati brže od vremena reakcije čovjeka kada je to potrebno”, dodala je kompanija.

Izvor: Agencije