U Velikoj Britaniji rođena prva beba s DNK tri osobe

Beba ima nuklearni DNK majke i oca, koji definira ključne karakteristike, kao i sićušnu količinu mitohondrijske DNK, koju je osigurala žena donor.

Velika Britanija je prva u svijetu formalno dopustila mitohondrijsku dodatnu terapiju (Reuters/Ilustracija)

Prva beba s DNK tri osobe rođena je u Velikoj Britaniji, nakon posebnog postupka potpomognute oplodnje, saopćilo je regulatorno tijelo.

Uprava za ljudsku oplodnju i embriologiju (HFEA) potvrdila je da je do 20. aprila u Velikoj Britaniji rođeno “manje od pet” beba nakon mitohondrijske donacije (MDT).

HFEA nije dao dodatne pojedinosti kako bi izbjegao identificiranje porodica, izvijestio je britanski list Guardian, nakon što je primio informacije na osnovu zahtjeva za pristup informacijama.

Cilj postupka je izbjeći da žene prenesu potomstvu defektne gene u mitohondrijima – sićušnim štapićastim “elektranama” u stanicama koje opskrbljuju energijom, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Tehnika uključuje usađivanje ženi in vitro oplodnjom bebe s DNK tri osobe.

Mitohondrijska dopunska terapija

Beba ima nuklearni DNK majke i oca, koji definira ključne karakteristike kao što su ličnost i boja očiju.

Osim toga, ima sićušnu količinu mitohondrijske DNK, koju je osigurala žena donor – treći “roditelj”.

Velika Britanija je postala prva zemlja u svijetu koja je formalno dopustila mitohondrijsku dodatnu terapiju (MRT), kada je HFEA oprezno dao zeleno svjetlo za postupak 2017. godine.

U 2018. godini ljekari za neplodnost u Newcastle Fertility Center at Life dobili su dopuštenje HFEA da dvije žene prime mitohondrijsku dopunsku terapiju.

Godine 2015. parlamentarni zastupnici otvorili su put promjenama glasanjem za izmjenu zakona o ljudskoj oplodnji i embriologiji koji postavlja pravni okvir za istraživanje i liječenje problema povezanih s plodnosti.

Izvor: Agencije