Najviše visokotehnoloških proizvoda EU uvezla iz Kine, a izvozila u SAD

Uvoz hi-rech robe u EU porastao je za 22 posto, a izvor za 16 posto, u odnosu na 2021. godinu.

epa07993128 People talk in presence of the robot at the China Hi-Tech Fair (CHTF) in Shenzhen, Guangdong Province, China, 13 November 2019. China Hi-Tech Fair is the largest and the most influential scientific and technological fair in China to promote economic and technological exchange and cooperation between different countries and regions, and also focused on advanced technologies and products in fields such as energy conservation, a new generation of information technologies, environment protection, biology, manufacture of high-end equipment, new materials, new energies, new energy vehicles etc. EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI (EPA)

Evropska unija je u 2022. godini uvezla visokotehnološke proizvode u vrijednosti od 482 milijardi eura, a uvoz ove vrste robe je porastao za 22 posto u odnosu na 2021. godinu, saopštio je danas Eurostat.

Izvoz hi-tech proizvoda u zemlje van EU-a je također porastao u odnosu na 2021. godinu, za 16 posto, na 446 milijardi eura.

EU je prošle godine uvezla najviše hi-tech robe iz Kine, u vrijednosti od 183 milijardi eura, a udio uvoza visokotehnoloških proizvoda iz ove zemlje je 38 posto. Na drugom mjestu je SAD, sa udjelom od 19 posto, a vrijednost uvoza je 91 milijarde eura.

Značajni izvoznici u EU su bili i Švicarska – udio šest posto, vrijednost uvoza 30 milijardi eura, Tajvan – udio pet posto, vrijednost uvoza 23 milijardi evra, kao i Velika Britanija i Vijetnam sa udjelom od četiri posto, prenosi Tanjug.

Najveći uvoz u kategoriji elektronike i telekomunikacija

EU je u 2022. uvezla najviše hi-tech proizvoda iz kategorije elektronike i telekomunikacija, u vrijednosi od 202 milijarde eura.

Brojke pokazuju da je EU izvezla naviše visokotehnoloških proizvoda u SAD – udio izvoza 26 posto, vrijednost 118 milijardi evra. Drugo mesto zauzima Kina, sa udjelom od 12 posto, u koju je izvezena roba za 53 milijarde eura.

Značajni uvoznici hi-tech robe iz EU-a su bili i Velika Britanija – udio devet posto, vrijednost izvoza 42 milijarde evra, Švicarska – posto posto, vrijednost 28 milijardi, Japan – četiri posto, 19 milijardi i Turska – tri posto, 12 milijardi.

EU je prošle godine izvezla najviše hi-tech robe iz kategorije farmaceutskih proizvoda, u vrijednosti od 145 milijardi evra.

Izvor: Agencije