I Australija zabranjuje TikTok na vladinim uređajima

Do sada su korištenje popularne kineske aplikacije na uređajima državnih zvaničnika zabranili SAD, Velika Britanija, Novi Zeland, Kanada, Belgija i Evropska komisija.

Zapadne zemlje su zabrinute da TikTok ugrožava sigurnosne interese i privatnost svojih korisnika sa Zapada (EPA)

Australija će ove sedmice, po uzoru na neke druge zemlje, objaviti zabranu korištenja TikToka na mobitelima vladinih dužnosnika, zbog zabrinutosti za sigurnosne interese, izvijestio je dnevni list The Australian.

Premijer Anthony Albanese je, nakon očitovanja Ministarstva unutrašnjih poslova, pristao na zabranu TikToka na službenim vladinim uređajima.

Istu odluku donijele su vlasti države Victoria, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Do sada su, navodeći kao razlog pitanje sigurnosti, korištenje TikTok na uređajima državnih zvaničnika, zabranili SAD, Velika Britanija, Novi Zeland, Kanada, Belgija i Evropska komisija.

‘Šalje podatke vlastima Kine’

U zadnje vrijeme su zapadne zemlje sve više zabrinute oko toga da TikTok, u vlasništvu kineske kompanije Bytedance, ugrožava sigurnosne interese i privatnost svojih korisnika sa Zapada i šalje podatke komunističkim vlastima Kine.

Krajem februara je Bijela kuća naredila svim federalnim agencijama i drugim državnim tijelima da u roku od 30 dana obrišu TikTok sa svih službenih uređaja.

Neke institucije, poput Ministarstva odbrane i same Bijele kuće, to su učinile još 2020. godine.

Glavni direktor TikToka za Australiju Lee Hunter je rekao da je kompanija razočarana što je za zabranu saznala od medija, “usprkos opetovanim naporima da s Vladom na konstruktivan način priđu tom pitanju”.

“Ističemo da nema nikakvih dokaza koji bi ukazali da TikTok na bilo koji način predstavlja sigurnosni rizik za Australce te se prema nama ne bi smjelo postupati drugačije nego prema ostalim društvenim platformama”, kazao je Hunter.

‘Neujednačeni tretman društvenih medija’

U SAD-u se govorilo i o potpunoj zabrani TikToka, no američki republikanski senator Rand Paul je prošle sedmice blokirao pokušaj ubrzane zabrane popularne kineske aplikacije.

Kazao je kako aplikaciju koristi više od 150 miliona Amerikanaca te je izrazio zabrinutost za slobodu govora i zbog neujednačenog tretmana društvenih medija.

SAD i države Evropske unije ne vide problem u korištenju Facebooka i drugih društvenih mreža za prikupljanje podataka o vlastitom stanovništvu.

Izvor: Agencije