Evropska unija nastavlja regulaciju umjetne inteligencije

Evropska komisija predložila je nacrt pravila prije gotovo dvije godine u pokušaju da zaštiti građane od opasnosti tehnologije u nastajanju.

Zakonodavci su nastojali pronaći ravnotežu između poticanja inovacija i zaštite temeljnih prava građana (EPA)

Odbori Evropskog parlamenta postigli su preliminarni dogovor o Aktu o umjetnoj inteligenciji koji će otvoriti put prema prvoj regulaciji umjetne inteligencije, prenosi Hina.

“Uprkos konzervativnim željama za većim nadzorom i ljevičarskim fantazijama o pretjeranoj regulaciji, parlament je pronašao solidan kompromis koji će razmjerno regulirati umjetnu inteligenciju, zaštititi prava građana, poticati inovacije i jačati ekonomiju”, rekla je eurozastupnica Svenja Hahn.

Evropska komisija predložila je nacrt pravila prije gotovo dvije godine u pokušaju da zaštiti građane od opasnosti tehnologije u nastajanju, koja je posljednjih mjeseci doživjela procvat ulaganja i veliku popularnost.

Sada su u toku pregovori o Aktu o umjetnoj inteligenciji između evropskih institucija.

Zahtjev za visokom transparentnošću

Predlaže se da kompanije koje proizvode generativne AI alate kao što je ChatGPT imaju obvezu otkriti jesu li koristile materijal zaštićen autorskim pravima u svojim sistemima.

Zakonodavci su nastojali pronaći ravnotežu između poticanja inovacija i zaštite temeljnih prava građana.

To je dovelo do toga da su različiti AI alati klasificirani prema njihovoj percipiranoj razini rizika: od minimalnog do ograničenog, visokog i neprihvatljivog.

Visokorizični alati neće se zabranjivati, ali će se od kompnaija zahtijevati visoka transparentnost u poslovanju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada