General Motors i Samsung planiraju izgradnju tvornice baterija

GM je prošle godine najavio proizvodnju 400.000 električnih vozila u Sjevernoj Americi do sredine 2024. te povećanje kapaciteta njihove proizvodnje na milion komada godišnje u 2025. godini.

General Motors razmatra hoće li mu trebati još dvije dodatne tvornice za električna vozila kako bi zadovoljio buduću potražnju (AP)

Američki proizvođač automobila General Motors i južnokorejska tehnološka kompanija Samsung trebale bi uskoro objaviti planove o izgradnji zajedničke tvornice za proizvodnju baterija u SAD-u, objavio je Reutes pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

Početkom godina britanska agencija je objavila da GM i južnokorejski LG Energy Solution neće nastaviti izgradnju četvrte tvornice za proizvodnju baterija u SAD-u, nakon što završe gradnju treće tvornice Ultium Cells, u koju zajednički ulažu 2,6 milijardi dolara.

Očekuje se da će nova tvornica GM-a i Samsunga koštati više od Ultium Cellsa, a lokacija na kojoj će se graditi neće biti odmah objavljena. GM i Samsung nisu htjeli davati komentare o tome.

Povećanje kapaciteta proizvodnje

„GM i LG Energy Solution složili su se oko izgradnje tri zajedničke tvornice baterija u SAD-u. Mi bismo također vjerovatno imali više od jedne zajedničke tvornice baterija s GM-om u SAD-u, kako bismo lakše zadovoljili GM-ovu potražnju za baterijama za električna vozila i ispunjavanje ciljeva elektrifikacije“, rekao je izvor iz Samsunga koji je odbio biti imenovan jer nije ovlašten razgovarati s medijima.

Dodao je da te dvije kompanije razmatraju nekoliko zajedničkih tvornica baterija u Sjevernoj Americi.

GM je prošle godine najavio proizvodnju 400.000 električnih vozila u Sjevernoj Americi od 2022. do sredine 2024. te povećanje kapaciteta njihove proizvodnje na milion komada godišnje u 2025. godini. Izvori su rekli Reutersu da GM razmatra hoće li mu trebati još dvije dodatne tvornice za električna vozila kako bi zadovoljio buduću potražnju.

Bidenova podrška

Samsung i Stellantis objavili su još u maju prošle godine da će uložiti više od 2,5 milijarde dolara u izgradnju nove zajedničke tvornice baterija u Kokomu, u američkoj saveznoj državi Indiana.

Američki predsjednik Joe Biden tokom svoje prošlogodišnje posjete sjedištu Samsunga u Južnoj Koreji pozvao je tamošnje kompanije da „uđu u partnerstva sa članovima američkih sindikata“.

„Zajednički poduhvati koji proizvode baterije za električna vozila bit će ojačani kolektivnim pregovaranjem“, obećao je tada Biden, prenosi Hina.

Izvor: Agencije