Nedostatak materijala ograničava izgradnju plutajućih vjetroelektrana

Predstavnici kompanija tvrde kako evropska industrija vjetra trenutno nije dovoljno velika da bi ispunila političke obaveze o deseterostrukom proširenju kapaciteta u Sjevernom moru.

Više plutajućih agregata povezuje se u vjetroelektranu da bi se iskoristio zajednički podvodni kabl za prijenos električne energije (Reuters)

Više od 100 kompanija u zajedničkoj je izjavi upozorilo na uska grla u lancu snabdjevanja kada je posrijedi brzo širenje energije vjetra na evropskim morima.

Plutajuća (pučinska) vjetroelektrana vrsta je pogona za proizvodnju električne energije koja se postavlja na plutajuću strukturu u dubljem moru, ondje gdje nije moguće postaviti priobalnu vjetroelektranu. Takve vjetroelektrane su složene i zahtijevaju veće početne troškove, ali su nove studije pokazale da su isplative zbog mogućnosti pristupa snažnijim vjetrovima dalje na moru.

Obično se više plutajućih vjetroagregata povezuje u vjetroelektranu da bi se iskoristio zajednički podvodni kabl za prijenos električne energije, prenosi dpa.

Predstavnici kompanija tvrde kako evropska industrija vjetra trenutno nije dovoljno velika da bi ispunila političke obaveze o deseterostrukom proširenju offshore kapaciteta u Sjevernom moru na 300 gigavata do 2050. godine.

Sastanak sa političkim predstavnicima

Prepreke čine ograničenja u proizvodnji ključnih komponenti, poput temelja, kablova i transformatora, kao i dostupnost plovila kojima se dopremaju instalacije, ukazuju kompanije.

„Trebaju nam nova velika ulaganja u proizvodne kapacitete i u ključnu infrastrukturu, a to su mreže i luke“, dodaje se u objavi. Predstavnici industrije pozivaju vlade da pruže veću financijsku podršku.

Razvoj pučinskih ili plutajućih vjetroelektrana usporen je zbog sve većih troškova. Zbog toga predstavnici kompanija pozivaju i na političku podršku ovakvim projektima.

Politički čelnici devet evropskih zemalja u ponedjeljak bi se trebali sastati s predstavnicima industrije u belgijskome lučkom gradu Ostendeu te ondje raspravljati o širenju energije vjetra, javlja Hina.

Izvor: Agencije