OpenAI mora ispuniti zahtjeve Italije u vezi ChatGPT-ja

OpenAI je isključio ChatGPT u Italiji nakon što ga je agencija Garante privremeno ograničila i otvorila istragu zbog sumnji u kršenje privatnosti.

Brzi razvoj tehnologije privukao je pažnju zastupnika i regulatora u nekoliko zemalja (AP)

Italijanska agencija za zaštitu podataka odredila je kraj aprila kao rok do kojeg OpenAI mora ispuniti njene zahtjeve u vezi sa zaštitom podataka i privatnosti kako bi se njegov chatbot ChatGPT mogao nastaviti koristiti u zemlji.

OpenAI isključio je 31. marta ChatGPT u Italiji pošto ga je agencija Garante privremeno ograničila i otvorila istragu zbog sumnji u kršenje privatnosti.

Italijanska agencija optužila je OpenAI da ne provjerava dob korisnika ChatGPT-a i kritizirala “nepostojanje bilo kakve pravne osnove” koja bi opravdavala masovno prikupljanje i pohranjivanje ličnih podataka, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Potrebni novi propisi regulacije’

Agencija Garante je objavila niz “konkretnih” zahtjeva koje OpenAI treba ispuniti do kraja mjeseca.

“Agencija će samo u tom slučaju suspendirati privremena ograničenja korištenja podataka italijanskih korisnika i ChatGPT će ponovno biti dostupan u Italiji”, saopćili su.

Italija je prva zapadnoevropska zemlja koja je tako reagirala protiv OpenAI-ja, no brzi razvoj tehnologije privukao je pažnju zastupnika i regulatora u nekoliko zemalja.

Mnogi stručnjaci smatraju da su potrebni novi propisi koji će regulirati umjetnu inteligenciju zbog njenog potencijalnog utjecaja na nacionalnu sigurnost, radna mjesta i obrazovanje.

Izvor: Agencije