Video: NASA predstavila kuću za simulaciju života na Marsu

Volonteri će živjeti u kući od 160 kvadratnih metara, u kojoj su dvije kupaonice, vertikalna farma za uzgoj salate, soba namijenjena za medicinsku njegu, prostor za opuštanje i nekoliko radnih stanica.

Uz sve druge, stanište ima posebnost: isprintano je 3D tehnologijom (Reuters)

Četiri male sobe, teretana i mnogo crvenog pijeska dio su interijera kuće koju je predstavila NASA i u kojoj će od juna biti zatvoreno četvero ljudi više od godinu dana kako bi simulirali život na Marsu.

Stanište, nazvano Mars Dune Alpha, nalazi se u istraživačkoj ustanovi Američke svemirske agencije u Houstonu, javlja AFP.

Četvero volontera koji će tamo živjeti pomoći će u pripremi buduće misije na Crveni planet. Mjerenjem njihovih performansi i kognitivnih sposobnosti NASA će bolje razumjeti „resurse“ koji se moraju osigurati tokom tog ambicioznog putovanja, rekla je Grace Douglas, voditeljica programa CHAPEA koji nadzire ovaj eksperiment.

„To će biti zaista važna informacija za donošenje ključnih odluka o resursima“, rekla je Douglas novinarima tokom obilaska staništa. „Takva misija dolazi s vrlo strogim ograničenjima mase“.

Traka za trčanje za simulaciju putovanja

Volonteri će živjeti u kući od 160 kvadratnih metara u kojoj su dvije kupaonice, vertikalna farma za uzgoj salate, soba namijenjena za medicinsku njegu, prostor za opuštanje i nekoliko radnih stanica. Zračna komora vodi do „vanjske“ rekonstrukcije okoliša Marsa, iako se još nalazi unutar hangara.

Nekoliko komada opreme, koje bi astronauti vjerovatno koristili, razbacano je po podu prekrivenom crvenim pijeskom, uključujući meteorološku stanicu, napravu za izradu cigli i mali staklenik. Tu je i traka za trčanje na kojoj će tobožnji astronauti hodati obješeni na trake kako bi simulirali manju gravitaciju Crvenog planeta.

„Ne možemo ih tjerati da samo hodaju u krug šest sati“, našalila se Suzanne Bell, voditeljica NASA-ine Laboratorije za bihevioralno zdravlje. „Četiri volontera koristit će traku za trčanje kako bi simulirali duga putovanja za prikupljanje uzoraka, podataka ili izgradnju infrastrukture“.

Rana faza priprema za misiju na Mars

Članovi prvog eksperimentalnog tima tek trebaju biti imenovani, ali je agencija izjavila da će „odabir slijediti standardne NASA-ine kriterije za kandidate za astronaute“.

Naučnici će redovno testirati reakciju posade na stresne situacije, poput ograničenja dostupnosti vode ili kvarova opreme.

Stanište ima još jednu posebnost: isprintano je 3D tehnologijom. „To je jedna od tehnologija koju NASA proučava za potencijalnu izgradnju staništa na drugim planetarnim ili lunarnim površinama“, rekla je Douglas.

NASA je u ranoj fazi priprema za misiju na Mars, iako je većina fokusa agencije na nadolazećim misijama Artemis, čiji je cilj vratiti ljude na Mjesec prvi put u pola stoljeća, prenosi Hina.

Izvor: Agencije