Apple pregovara o proizvodnji MacBooka na Tajlandu

Objavljeni planovi tehnološkog diva dolaze u trenutku kada kompanija nastoji proširiti svoju proizvodnu prisutnost izvan Kine.

Apple već masovno proizvodi svoj Apple Watch na Tajlandu više od godinu dana (EPA)

Apple je u pregovorima s dobavljačima o izradi MacBook laptopa na Tajlandu u okviru kontinuiranih nastojanja kompanije da proširi svoju proizvodnu prisutnost izvan Kine, objavio je japanski Nikkei.

Dobavljači koji učestvuju u ovim pregovorima imaju postojeće proizvodne komplekse na Tajlandu za druge klijente i razgovaraju o mogućem sklapanju i proizvodnji komponenti i modula za MacBookove, rekli su Nikkeiju izvori iz tri dobavljača uključena u pregovore s Appleom, prenosi Reuters.

Apple, također, masovno proizvodi svoj Apple Watch na Tajlandu više od godinu dana.

Apple nije odmah odgovorio na zahtjev novinske agencije Reuters za komentar. Agencija, također, nije mogla odmah odrediti o koja tri dobavljača je riječ.

Napuštanje Kine

Apple i njegovi ključni dobavljači premještaju proizvodnju iz Kine, gdje su stroge mjere zabrane zbog COVID-19 prošle godine prekinule Foxconnovu najveću fabriku iPhonea.

Apple nastoji i izbjeći udar na svoje poslovanje zbog napetosti između Pekinga i Washingtona.

Bloomberg News je objavio da je Apple utrostručio svoju proizvodnju iPhonea u Indiji, sklapajući pametne telefone u toj zemlji u vrijednosti većoj od sedam milijardi dolara u posljednjoj fiskalnoj godini.

Tehnološki div sada proizvodi gotovo sedam posto svojih iPhonea u Indiji, u odnosu na jedan posto u 2021.

Apple nije odmah odgovorio na zahtjev Reutersa za komentar o indijskoj proizvodnji.

U martu je Foxconn najavio svoje planove za povećanje ulaganja izvan Kine. U međuvremenu, Pegatron Corp pregovara o osnivanju druge fabrike u Indiji kao dio svojih napora da diverzificira proizvodnju izvan Kine, objavio je Reuters.

Izvor: Agencije