Rusija planira izgradnju vlastite svemirske stanice i put na Mjesec

Šef Roskosmosa je kazao da su izgradnja ruske orbitalne stanice i organizacija misija na Mjesec ključni prioriteti u istraživanju svemira.

Rusija najavljuje i pokretanje serijske proizvodnje svemirskih letjelica (EPA)

Rusija radi na izgradnji vlastite svemirske stanice, organizovanju misija na Mjesec i pokretanju serijske proizvodnje svemirskih letjelica, izjavio je Jurij Borisov, šef svemirske agencije Roskosmos.

Na Dan kosmonautike, kojim se obilježava prvi let u svemir ruskog kosmonauta Jurija Gagarina 12. aprila 1961, Borisov je za rusku novinsku agenciju TASS kazao da su izgradnja ruske orbitalne stanice i organizacija misija na Mjesec ključni prioriteti u istraživanju svemira, prenijela je Anadolija.

Razvoj nove svemirske letjelice

Dodao je da Rusija takođe nastavlja razvoj nove svemirske letjelice Orel (Orao) i pokretanje serijske proizvodnje svemirskih letjelica.

Na pitanje o svemirskom turizmu, Borisov je kazao da su u toku razgovori sa predstavnicima brojnih stranih država koji žele putovati u svemir.

“Pregovori su u različitim fazama. O rezultatima ćete saznati nakon postizanja dogovora i sklapanja ugovora”, rekao je Borisov.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada