Kina skicirala propise za generativnu vještačku inteligenciju

Kina podržava inovacije i primjenu vještačke inteligencije, no sadržaj koji proizvede generativni AI mora biti u skladu s temeljnim kineskim socijalističkim vrijednostima, navode regulatori.

Niz kineskih tehnoloških divova, uključujući Baidu, SenseTime i Alibabu, predstavio je proteklih sedmica generativni AI koji se može koristiti u nizu aplikacija (EPA)

Kineski regulator predstavio je nacrt propisa za sektor generativne vještačke inteligencije s fokusom na odgovornost kompanija za vjerodostojnost podataka koji se koriste za kreiranje sadržaja.

Kina podržava inovacije i primjenu vještačke inteligencije (AI) i potiče korištenje sigurnog i pouzdanog softvera, alata i podatkovnih resursa, no sadržaj koji proizvede generativni AI mora biti u skladu s temeljnim kineskim socijalističkim vrijednostima, prenosi Reuters.

Kompanije će zato odgovarati za vjerodostojnost podataka koji se koriste za „podučavanje“ generativnih AI proizvoda i morat će poduzimati mjere kako bi se spriječila diskriminacija pri izradi algoritama i podataka, naveo je regulator.

Kompanije će, također, od korisnika morati tražiti podatke o identitetu i ostale srodne informacije, a ne budu li poštivale propise, prijeti im novčana kazna, suspenzija usluga i, potencijalno, kaznena istraga.

Propisi na snazi do kraja godine

Budu li njihove platforme kreirale „neprikladan“ sadržaj, morat će ažurirati tehnologiju u roku od tri mjeseca kako se to ne bi ponovilo, prenijela je Hina.

Javnost se o prijedlozima može oglasiti do 10. maja, a propisi bi mogli stupiti na snagu do kraja godine.

Takvi propisi kineskog regulatora poklopili su se s nastojanjima nekoliko vlada da ublaže opasnosti nove tehnologije koja je od lansiranja OpenAI-jevog ChatGPT-a doživjela pravi bum, privukavši i potrošače i ulagače.

I niz kineskih tehnoloških divova, uključujući Baidu, SenseTime i Alibabu, predstavio je proteklih sedmica generativni AI koji se može koristiti u nizu aplikacija, u rasponu od chatbota do alata za kreiranje slika, napominje Reuters.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada