Električni automobili na hladnoći gube trećinu baterije

Britanski mediji testirali desetak vozila na električni pogon i ustanovili kako imaju velika odstupanja od deklariranih kapaciteta baterija pri hladnom vremenu.

Funky Cat First Edition ima najveće neslaganje između reklamiranog dometa i stvarne udaljenosti pređene na hladnoći (Reuters)

Električni automobili s potpuno napunjenom baterijom gube do trećine baterije na hladnoći, prenosi agencija Tanjug, pozivajući se na magazin What Car koji je testirao desetak električnih vozila.

Times navodi kako su vozila bila potpuno napunjena prije nego što su ostavljena preko noći na temperaturama u rasponu od nula do dva stepena. Automobili su zatim voženi na poligonu za testiranje na različitim putevima i uvjetima vožnje dok se nisu zaustavili.

Magazin je otkrio kako Funky Cat First Edition ima najveće neslaganje između reklamiranog dometa i stvarne udaljenosti pređene po hladnom vremenu. Utvrđeno je kako se za hatchback s pet vrata kineske kompanije Ora navodi da ima domet od 193 milje, ali se zaustavio nakon 130 milja prilikom testiranja, odnosno 33 posto manje od oglašenog.

Nissan Aria najbolji

Renaultov Megane E-Tech imao je odstupanje od 32 posto, a automobil koji se najviše približio svojoj reklamiranoj ponudi bio je Nissan Aria, s odstupanjem od 16 procenata.

Tesla Model I bio je na drugom mjestu sa 18 posto.

Will Nightingale, koji je predvodio tim za testiranje, rekao je kako je provjera „osmišljena da kupcima automobila pruži najjasnije razumijevanje koliko će milja obično moći preći u zimskim britanskim uvjetima“.

Izvor: Agencije