Zbrinjavanje baterija za električne automobile postaje ekološki problem

Njemački stručnjaci procjenjuju količinu baterija u opticaju u električnim automobilima na 100-ak hiljada tona godišnje – za deset godina ta će brojka iznositi milion tona.

'U ovom trenutku baterije su sve samo ne dizajnirane za recikliranje', upozorio je fizičar Kai Peter Birke (EPA)

Recikliranje baterija za električne automobile ključno je za stvaranje ekološki prihvatljivijih vozila, ali ono što se čini očiglednim putem usporavaju problemi poput nedostatka sirovina i koordinacije, piše njemački automobilski magazin Automobilwoche.

Nažalost, rješenje nije blizu, kažu stručnjaci koji krive nedostatak standarda, zbog čega je recikliranje previše komplicirano. Također, dodaju da još nema dovoljno odbačenih električnih automobila da bi se osigurale potrebne baterije za ponovnu višekratnu upotrebu, prenosi dpa.

Berlinski Öko-Institut procjenjuje količinu baterija u opticaju u električnim automobilima na gotovo 100.000 tona godišnje. Za deset godina ta će brojka iznositi milion tona.

Te baterije mogu pružiti do 80 posto svog izvornog kapaciteta kada se prenamijene, a trenutni fokus industrije je na smanjenju troškova i povećanju prinosa od recikliranja.

U usporedbi s tim ciljevima, planovi recikliranja velikih proizvođača automobila zvuče vrlo skromno.

Mercedes-Benz gradi tvornicu za recikliranje

Volkswagen već dvije godine testira procese u svojoj tvornici u Salzgitteru i tamo želi postići godišnje kapacitete recikliranja od 1.500 tona.

Mercedes-Benz, zajedno s tvornicom za recikliranje baterija Primobius, trenutno gradi tvornicu u Kuppenheimu u Baden-Wuerttembergu s kapacitetom od 2.500 tona. Nedavno je položen kamen temeljac.

Budući da će baterije koje se trenutno ugrađuju u električne automobile još neko vrijeme biti u upotrebi, proizvođači ne očekuju veći broj povratnih baterija do kraja desetljeća. Štoviše, te baterije će prvo dobiti drugi život kao stacionarne jedinice za pohranu energije.

Dok baterije iz vozila ne dođu do kraja vijeka trajanja, baterije iz testnih vozila i prototipova bit će reciklirane. Reciklažne kompanije izvan autoindustrije, također, polako povećavaju svoje kapacitete.

Baterije nisu dizajnirane za recikliranje

Postoje i druge prepreke koje treba prevladati.

„U ovom trenutku baterije su sve samo ne dizajnirane za recikliranje“, rekao je fizičar Kai Peter Birke koji provodi istraživanje o recikliranju baterija na Univerzitetu u Stuttgartu i Institutu za proizvodno inženjerstvo i automatizaciju Fraunhofer.

Nedostatak standardizacije, također, sprječava masovno rastavljanje, budući da se dizajn baterijskih ćelija razlikuje od proizvođača do proizvođača.

Veliki izazov za budućnost je automatizirati takav proces.

Mercedes s tim želi krenuti ove godine, barem što se rastavljanja tiče, prenosi Hina.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada