Otkriveno 1.000 super-emitera metana koji ugrožavaju klimu

Mjesta na kojima su uz pomoć satelita detektirani super-emiteri metana nalaze se u SAD-u, Rusiji i Turkmenistanu, gdje ima najviše objekata koji koriste fosilno gorivo.

Emisije metana čine 25 posto globalnog zagrijevanja, a prema istraživanju naučnika, došlo je do naglog povećanja od 2007. godine (EPA)

Na više od 1.000 “super-emitirajućih” lokacija u svijetu 2022. godine u atmosferu je izbačen metan, uglavnom iz rafinerija, a na najgorem mjestu zagađenje je bilo ekvivalentno onom koje proizvede 67 miliona automobila u pokretu, objavio je The Guardian.

To najveće ispuštanje metana od 427 tona na sat desilo se u augustu, u blizini kaspijske obale u Turkmenistanu, prenosi Tanjug.

Mjesta na kojima su uz pomoć satelita detektirani super-emiteri nalaze se u Sjedinjenim Američkim Državama, Rusiji i Turkmenistanu, gdje ima, kako navodi The Guardian, najviše objekata koji koriste fosilno gorivo.

Londonski list navodi da u svetu postoji 55 “metanskih bombi”, lokacija za ekstrakciju fosilnih goriva, gdje se ispuštaju količine metana koje su ekvivalentne emisiji štetnih gasova koje će se ispustiti u SAD-u u narednih 30 godina.

Emisije metana čine 25 posto globalnog zagrijevanja, a prema istraživanju naučnika, došlo je do naglog povećanja od 2007. godine.

Najveća prijetnja

Ovo ubrzanje bi moglo da bude najveća prijetnja da se globalno zagrijavanje održi ispod 1,5 stepeni.

Brzom akcijom bi se drastično usporilo globalno zagrijavanje, pošto metan kratko opstaje u atmosferi.

Smanjivanjem emisija za 45 posto do 2030. godine, što je, prema ekspertima iz Ujedinjenih naroda, izvodljivo, spriječilo bi povećanje temperature u svijetu za 0,3 stepena.

Emisije metana, zbog toga, predstavljaju veliku prijetnju čovječanstvu, ali i zlatnu priliku da se odlučno krene u borbu sa klimatskim promjenama, dodaje londonski list.

“Trenutno povećanje ispuštanja metana izgleda zastrašujuće. Ubrzanje emisije metana je možda najveći izazov za ispunjenje ciljeva Pariškog sporazuma. Nije teško shvatiti da bi uklanjanjem super-emitera došlo do usporavanja rasta metana”, rekao je John Nisbet sa Univerziteta London.

Šef Međunarodne agencije za energiju Fatih Birol rekao je da su emisije metana i dalje previsoke, posebno zato što je smanjenje metana, kako je rekao, među najjeftinijim opcijama za ograničavanje kratkoročnog globalnog zagrijavanja.

Izvor: Agencije