Huawei i ZTE nepoželjni u njemačkim 5G mrežama

Vlasti u Berlinu smatraju da bi se ugrađivanje dijelova proizvođača Huawei i ZTE u 5G mobilne mreže moglo koristiti u špijunske svrhe, ali i pristupu dijelovima ključne njemačke infrastrukture.

Huawei, ZTE i kineska vlada negiraju optužbe i smatraju da su zabrane motivisane željom da se podrže njihovi tržišni rivali (EPA)

Njemačka vlada planira zabraniti telekomunikacijskim operaterima da koriste određene komponente kineskih kompanija Huawei i ZTE u 5G mrežama.

Zabrana bi mogla uključiti komponente koje su već ugrađene u mreže, zahtijevajući od operatera da ih ukloni i zamijeni, objavio je njemački Zeit, pozivajući se na vladine izvore. I Reuters je naknadno dobio potvrdu te informacije.

Kritike na račun kompanija Huawei i ZTE dolaze zbog njihovih bliskih veza sa kineskim bezbjednosnim službama, pa bi se ugrađivanje njihovih dijelova u 5G mobilne mreže moglo koristiti u špijunske svrhe, pa čak i da saboteri pristupe dijelovima ključne njemačke infrastrukture, prenosi Tanjug.

Kina negira optužbe

Huawei, ZTE i kineska vlada negiraju takve tvrdnje i smatraju da su zabrane motivisane željom da se podrže njihovi tržišni rivali.

Njemačka je 2021. godine usvojila zakon o cyber bezbjednosti, postavljajući visoke prepreke za telekomunikacijsku opremu za mreže novijih generacija, ali nije zabranila Huawei i ZTE, kao što su uradile neke druge države.

Zeit navodi da su vladina agencija za cyber bezbjednosti i ministarstvo unutrašnjih poslova radili mjesecima na provjeri da li bi komponente u nadolazećoj 5G mreži mogle da stave njemačku bezbjednost u rizik.

Izvor: Agencije