WhatsApp pristao poštovati pravila Evropske unije

Tehnološka kompanija WhatsApp pristala je u potpunosti poštovati pravila Evropske unije o promjeni uvjeta usluge, objavila je Evropska komisija.

WhatsApp će odsad jasno objasniti šta namjerava promijeniti u ugovoru korisnika i kako to odgovara korisničkim pravima (Anadolija)

Tehnološka kompanija WhatsApp pristala je u potpunosti poštovati pravila Evropske unije (EU) o promjeni uvjeta usluge, objavila je u ponedjeljak Evropska komisija.

“Nakon dijaloga s tijelima EU-a za zaštitu potrošača i Evropskom komisijom, WhatsApp se obavezao da će biti transparentniji pri izmjeni uvjeta pružanja usluge”, navodi se u saopćenju Evropske komisije, prenosi Anadolija.

WhatsApp će odsad jasno objasniti šta namjerava promijeniti u ugovoru korisnika i kako to odgovara korisničkim pravima.

Također će omogućiti korisnicima da odbiju ažurirane uvjete usluge, navodeći kada i zašto potrošač neće moći koristiti aplikaciju u slučaju odbijanja.

Poštivanje izbora

Osim toga, kompanija, koja pripada američkom tehnološkom konglomeratu Meta, koji posjeduje društvenu mrežu Facebook, obećala je da neće dijeliti podatke o korisnicima s trećim stranama, uključujući pomenutu platformu društvenih medija.

Komesar EU-a za pravosuđe Didier Reynders pozdravio je opredjeljenje WhatsAppa da “aktivno informira korisnike o svim promjenama njihovog ugovora i poštuje njihov izbor umjesto da ih pita svaki put kada otvore aplikaciju”.

“Potrošači imaju pravo da razumiju na šta pristaju i šta taj izbor konkretno podrazumijeva kako bi mogli odlučiti žele li nastaviti koristiti platformu”, dodao je Reynders.

Evropske vlasti su pokrenule istragu protiv WhatsAppa u januaru 2022. godine nakon upozorenja udruženja za zaštitu potrošača.

Izvor: Agencije