UNESCO pozvao na oštrija etička pravila za vještačku inteligenciju

UNESCO je zabrinut zbog mnogih etičkih pitanja koja su pokrenule inovacije, posebno pitanja diskriminacije i stereotipa, kao i dezinformacija, zaštite ličnih podataka te ljudskih i ekoloških prava.

Samoregulacija industrije nije dovoljna da bi se izbjegle etičke štete uzrokovane daljnjim razvojem sistema vještačke inteligencije, upozorava UNESCO (EPA - Ilustracija)

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) pozvala je vlade država da usvoje strožije etičke smjernice za vještačku inteligenciju (AI), reagirajući na apel više od hiljadu stručnjaka koji su tražili moratorij na nove sisteme vještačke inteligencije.

“Svijetu su potrebna jača etička pravila za vještačku inteligenciju: to je izazov našeg vremena”, izjavila je u Parizu glavna direktorica te kulturne i naučne agencije UN-a Audrey Azoulay, javlja AP.

Samoregulacija industrije nije dovoljna da bi se izbjegle etičke štete uzrokovane daljnjim razvojem sistema vještačke inteligencije, upozorava UNESCO.

Zabrinutost UNESCO-a

Azoulay je pozvala na provedbu preporuke o vještačkoj inteligenciji koju je UNESCO usvojio 2021. godine.

UNESCO je zabrinut zbog mnogih etičkih pitanja koja su pokrenule ove inovacije, posebno pitanja diskriminacije i stereotipa kao i dezinformacija, zaštite ličnih podataka te ljudskih i ekoloških prava.

Prema organizaciji, preporuke će pružiti alate koji će osigurati da se “razvoj vještačke inteligencije pridržava zakona, izbjegavajući štetu i osiguravajući da, kada je šteta učinjena, odgovornost i mehanizmi za obeštećenje budu dostupni onima koji su pogođeni”.

Izvor: Agencije