EU zabranjuje ugrađene kvarove i programirano zastarijevanje proizvoda

Nakon Odbora za zaštitu potrošača i unutarnje tržište, nova pravila moraju biti potvrđena glasanjem na zajedničkoj sjednici Evropskog parlamenta, što se očekuje u aprilu.

Zastupnica iz Hrvatske Biljana Borzan autorica je direktive (Pixell)

Kao dio nove direktive Evropske unije o osnaživanju položaja potrošača u zelenoj tranziciji, Odbor za zaštitu potrošača i unutarnje tržište Evropskog parlamenta zabranio je ugrađene kvarove i programirano zastarijevanje proizvoda, prenosi Hina.

Potvrdila je ovo hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Biljana Borzan, koja je i autorica ove direktive.

Kao glavna autorica i pregovaračica nove direktive Evropske unije, Biljana Borzan je u saopćenju za javnost istakla kako se tom odlukom privodi kraju borba za zaštitu potrošača od ugrađenih kvarova, koju je počela još 2014. godine, te kako će se sada osigurati da uređaji traju duže, bolju mogućnost popravaka i servisa te jeftinije i dostupnije rezervne dijelove.

Osim toga, zabranjuje se ugrađivanje komponenti koje ograničavaju trajanje uređaja i prodaja dobara za koje je dokazano da imaju ugrađeni kvar, poput kontrolera za Nintendo Switch, ističe Borzan.

Ona je istakla kako je provela istraživanje koje je pokazalo da čak 94 posto građana Hrvatske smatra kako su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajali duže nego uređaji proizvedeni danas te kako se najviše njih pokvari između druge i treće godine, odmah nakon isteka obavezne garancije.

Borba protiv lobija

Ti i slični problemi također su predmet novog zakona čiji je cilj smanjiti pretjerano bacanje potrošačkih dobara i trošenje resursa te omogućiti potrošačima da biraju održivije opcije pri kupovini.

Ističe kako je u novu regulativu uključila mnogo “dobrih stvari za građane” pa, naprimjer, neće biti moguće prodavati uređaje koji se ne mogu popraviti a da se o tome ne informira kupca, a ukinut će se i praksa prodaje dobara koja traže zamjenu potrošnih dijelova prije nego što je to potrebno.

Nakon Odbora za zaštitu potrošača i unutarnje tržište, nova pravila moraju biti potvrđena glasanjem na zajedničkoj sjednici Evropskog parlamenta, što se očekuje u aprilu.

Borzan smatra kako je novim zakonom “gadno stala na žulj onima koji profitiraju od toga da se proizvodi prijevremeno kvare i bacaju” i koji su proteklih mjeseci “intenzivno lobirali da se pravila razvodne i oslabe”, što će sada samo pojačati.

“Moj posao je da ih u tome spriječim, da ispunim obećanja koja sam dala građanima na početku mandata i učinit ću sve u mojoj moći da to tako i bude”, poručila je hrvatska europarlamentarka.

Izvor: Agencije