Direktor TikToka pred Kongresom branio aplikaciju od američkih optužbi

Svjedočenje direktora TikToka pred Kongresom uslijedilo je nakon nastojanja kompanije da uvjeri Amerikance i njihove zastupnike da aplikacija donosi ekonomsku vrijednost i podržava slobodu govora.

Čelnik TikToka Shou Zi Chew je obećao da neće biti 'bilo kakve manipulacije bilo koje vlade' (Reuters)

Izvršni direktor TikToka u četvrtak je odgovarao na teška pitanja američkih kongresmena koji pozivaju na zabranu te društvene mreže jer smatraju da je prijetnja nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država.

Svjedočenje Shoua Zija Chewa pred Kongresom dolazi nekoliko dana nakon nastojanja kineske kompanije da uvjeri Amerikance i njihove zastupnike da aplikacija donosi ekonomsku vrijednost i podržava slobodu govora, prenosi Hina.

TikTok, koji ima više od 150 miliona američkih korisnika, suočen je s optužbama da podatke svojih korisnika dijeli s kineskom vladom i da ne čini dovoljno da zaštititi djecu koja koriste tu mrežu.

Republikanka Cathy McMorris Rodgers, predsjednica Odbora za energetiku i trgovinu Zastupničkog doma, počela je saslušanje tvrdnjom da “TikTok prikuplja gotovo sve podatke koji se mogu zamisliti – od lokacije korisnika i onoga što pišu i kopiraju te s kim razgovaraju, do biometrijskih podataka i više”.

“Ne vjerujemo da će TikTok ikada prihvatiti američke vrijednosti – vrijednosti slobode, ljudskih prava i inovacije“, rekla je republikanka i dodala da Komunistička partija Kine može koristiti TikTok “kao alat za manipuliranje cijelim SAD-om”.

Chew: Ne radimo za kinesku vladu

Chew je na početku svjedočenja govorio o svojim singapurskim korijenima i ustvrdio da kompanija “ne promovira niti uklanja sadržaj na zahtjev kineske vlade”.

Odboru i korisnicima je obećao da neće biti “bilo kakve manipulacije bilo koje vlade”.

Dio političkih stručnjaka smatra da bi zabrana TikToka mogla štetiti demokratima koji koriste platformu za obraćanje mlađim biračima. Troje demokrata u gornjem domu Kongresa se usprotivilo zabrani. Većina zastupnika ipak želi zabranu TikToka.

Kineska aplikacija prošle je sedmice objavila da je vlada predsjednika Joea Bidena od kineskih vlasnika zatražila da se riješe svojih udjela ili će uslijediti zabrana.

Zabrana TikToka

Kinesko ministarstvo trgovine prethodno je objavilo da će “prisiljavanje na prodaju TikToka ozbiljno narušiti povjerenje investitora iz cijelog svijeta, uključujući iz Kine, da ulažu u Sjedinjene Američke Države”.

“Ako su te vijesti tačne, Kina će se tome odlučno usprotiviti”, navelo je ministarstvo.

Vlade širom svijeta zabrinute su da bi vlasnik TikToka, kineska kompanija ByteDance, mogao predati kineskoj vladi historiju pregleda ili druge podatke o korisnicima ili promovirati svoju propagandu i navodne dezinformacije.

The Wall Street Journal je izvijestio da vlasti SAD-a razmatraju da zabrane TikTok ukoliko ByteDance ne proda aplikaciju.

Parlamenti SAD-a, Velike Britanije i Novog Zelanda zabranili su korištenje TikToka na službenim telefonima. Indija je zabranila TikTok i desetine drugih kineskih aplikacija iz razloga, kako je navela, sigurnosti i privatnosti.

Norveški parlament zabranio je u četvrtak TikTok i aplikaciju za razmjenu poruka Telegram na uređajima sa pristupom sistemima skupštine, a zabrana odmah stupa na snagu, saopštila je norveška novinska agencija NTB.

Telegram je aplikacija za razmjenu poruka koju su osnovali braća Pavel i Nikolaj Durov, rođeni u Rusiji.

Izvor: Agencije