Google otvara pristup svom chatbotu Bardu, konkurentu ChatGPT-a

Google je otvorio javni pristup svom chatbotu Bardu kako bi od novih korisnika dobio povratne informacije koje mu mogu koristiti u utrci s Microsoftom u razvijanju tehnologije vještačke inteligencije.

Google opisuje Bard kao eksperiment koji omogućuje saradnju s generativnom vještačkom inteligencijom, tehnologijom koja se oslanja na podatke iz prošlosti kako bi kreirala novi sadržaj (Reuters)

Google je u utorak otvorio javni pristup svom chatbotu Bardu kako bi od novih korisnika dobio povratne informacije koje mu mogu koristiti u utrci s Microsoftom u razvijanju tehnologije vještačke inteligencije (AI).

Počevši od SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, korisnici se mogu zabilježiti na listu čekanja za pristup Bardu na engleskom jeziku, programu koji je prethodno bio otvoren samo za one koji su ga testirali, prenosi Hina.

Google opisuje Bard kao eksperiment koji omogućuje saradnju s generativnom vještačkom inteligencijom, tehnologijom koja se oslanja na podatke iz prošlosti kako bi kreirala novi sadržaj.

Nakon prošlogodišnjeg puštanja u rad ChatGPT-a, chatbota iz startupa OpenAI koji podržava Microsoft, u tehnološkom sektoru je započela utrka kako bi AI dosegao što veći broj korisnika. Očekivanje je da će vještačka inteligencija preoblikovati način na koji ljudi rade i privući poslovne korisnike.

Prošle sedmice Google i Microsoft su razmaku od dva dana objavili niz najava o vještačkoj inteligenciji. Obje kompanije stavljaju tehnologiju pisanja u svoje programe za obradu teksta, kao i u druge softvere za saradnju. Ubacuju i marketinške alate za web programere kako bi mogli izraditi vlastitu aplikaciju koja se temelji na vještačkoj inteligenciji.

Na pitanje je li konkurencija natjerala Google da otvori Bard za javnost, viši direktor Jack Krawcyzyk odgovorio je da je kompanija usredotočena na korisnike. Unutrašnji i vanjski korisnici su upotrijebili Bard za “povećanje produktivnosti, ubrzavanje ideja, poticanje znatiželje”, rekao je.

Ograničenja Barda

U demonstraciji stranice bard.google.com, Krawczyk je pokazao kako program u trenutku proizvede blokove teksta, za razliku od ChatGPT-a koji ispisuje odgovore riječ po riječ.

Bard također ima opciju koja prikazuje tri različite verzije ili “skice” bilo kojeg od odgovora između kojih korisnici mogu birati. Postoji i dugme na kojem piše “Google it,” ukoliko korisnik želi pretražiti dodatne informacije na webu.

Za razliku od ChatGPT-a, Bard nije sposoban za generiranje računarskog koda, objavio je Google na svojoj web stranici. Google je također rekao da je ograničio Bardovo pamćenje prethodnih razmjena u chatu. Objavili su i da trenutno ne koriste Bard za oglašavanje, što je inače srž Googleovog poslovnog modela.

Problem koji ostaje je tačnost. “Bard neće uvijek biti u pravu”, stajalo je upozorenje u Googleovom skočnom prozoru tokom demonstracije. U promotivnom videu prošlog mjeseca pokazano je kako je program netačno odgovorio na pitanje. Nakon toga se tržišna vrijednost Alphabeta smanjila za 100 milijardi dolara.

Google je istaknuo nekoliko pogrešaka tokom demonstracije. Na primjer, Bard je kao odgovor na jedan upit pogrešno ustvrdio da je papratima potrebna jaka i indirektna svjetlost.

U drugom slučaju Bard je proizveo devet odlomaka teksta kada su ga zamolili za četiri. Nakon tog odgovora, Krawczyk je kliknuo dugme s palcem prema dolje kao povratnu informaciju za Barda.

Izvor: Agencije