EU će odobriti prodaju benzinaca i dizelaša nakon 2035, ali uz izuzetke

Njemačka je u posljednji čas objavila svoje protivljenje, tražeći da se dopusti prodaja novih automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem ako ih pokreću e-goriva.

Evropska komisija se slaže da vozila s motorima na unutrašnje sagorijevanje mogu biti među dopuštenima od 2035. pod uvjetom da se novim tehnološkim rješenjima onemogući njihova vožnja ako se koriste druga goriva, a ne ekološka (Reuters)

Evropska komisija predložila je dozvolu prodaje novih automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem i nakon 2035. godine ako koriste klimatski neutralna e-goriva, pokazao je dokument u koji je uvid imala britanska agencija Reuters.

Popuštajući pod njemačkim pritiskom, Komisija je sugerirala da bi takva vozila mogla biti među dopuštenima od 2035. pod uvjetom da se novim tehnološkim rješenjima onemogući njihova vožnja ako se koriste druga goriva, a ne ekološka, proizlazi iz prijedloga Komisije Njemačkom ministarstvu prometa.

Službeni Berlin je ranije objavio da razgovori s Komisijom o planiranoj zabrani novih motora s unutrašnjim sagorijevanjem od 2035. godine napreduju, no da ne može reći kada će dogovor biti postignut.

Francuska protiv njemačkog prijedloga

Nakon višemjesečnih pregovora, Evropski parlament, Evropska komisija i države članice Unije prošle godine pristali su na zakon koji bi od 2035. onemogućio prodaju automobila s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem.

No, Njemačka je u posljednji čas objavila svoje protivljenje, tražeći da se nakon tog datuma dopusti prodaja novih automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem ako ih pokreću e-goriva.

Francuska ministrica evropskih poslova Laurence Boone odbacila je u međuvremenu njemačko protivljenje zakonu prema kojemu bi novi automobili koji se prodaju u EU od 2035. morali imati nultu emisiju CO2. Prema njenim riječima, treba podržati raniji sporazum.

„Trebamo se držati onoga što je dogovoreno. Ne sumnjam da će Nijemci pronaći dogovor sa svojim kolegama o tome“, rekla je ministrica Boone novinarima u Bruxellesu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada