Istraživanje: Kina daleko ispred svih u razvoju novih tehnologija

Australijski institut za stratešku politiku (ASPI) je analizirao tehnološka dostignuća iz područja odbrane, istraživanja svemira, energetike i biotehnologije.

Kina ima značajnu prednost u istraživanju, zbog velikog uticaja i podrške vladinih programa za razvoj (Xinhua / AP)

Kina prednjači u odnosu na zapadne zemlje u razvoju novih tehnologija, s obzirom da je u grupi 44 novih tehnologija imala prednost u njih 37, pokazuje istraživanje Australijskog instituta za stratešku politiku (ASPI) na čije rezultate se poziva Reuters.

Institut je analizirao tehnološka dostignuća iz područja odbrane, istraživanja svemira, energetike i biotehnologije, te konstatirao da se 10 najboljih istraživačkih institucija nalaze u Kini, prenio je Tanjug.

Istraživanje je pokazalo da se američka tehnologija često nalazila drugorangirana, iako njihovi instituti vode globalna istraživanja u izradi kompjutera visokih performansi, kvantnog računarstva, malih satelita i vakcina.

Kina je istakla značajnu prednost u istraživanju, zbog velikog uticaja i podrške vladinih programa za razvoj.

Imaju monopol u 10 područja

„U proteklih pet godina, Kina je proizvela 48,49 posto svjetskih istraživačkih radova o naprednim avionskim motorima, uključujući i hipersonične avione“, navode iz australijskog instituta. Prema njima, Kina je domaćin sedam od 10 svjetski priznatih institucija.

U području fotonskih senzora i kvantne komunikacije, snaga kineskih istraživanja mogla bi dovesti do toga da spriječi nadzor zapadnih obavještajnih službi, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Australiju, Kanadu i Novi Zeland.

Pretpostavlja se da Kina ima monopol u 10 područja, uključujući sintetičku biologiju, gdje proizvodi trećinu svih istraživanja, kao i električne baterije, 5G i nano tehnologiju.

Kina je poboljšala svoja istraživanja stečenim znanjem u inostranstvu, a podaci pokazuju da je petina najboljih kineskih istraživača bila obučena u zemljama poput SAD-a, Velike Britanije i Australije, navedeno je u izvještaju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada