Microsoft dodao vještačku inteligenciju u Office paket

Vjerujemo da će ova sljedeća generacija vještačke inteligencije otključati novi talas rasta produktivnosti, rekao je izvršni direktor Microsofta.

Microsoft je predstavio novi Copilot, odnosno asistenta-vještačku inteligenciju (EPA)

Kompanija Microsoft je objavila nove planove kako da vještačku inteligenciju učini dostupnom većem broju korisnika, kao odgovor na dostignuća rivalske kompanije Google u istoj oblasti.

Microsoft je predstavio novi Copilot, odnosno asistenta-vještačku inteligenciju, za paket Microsoft 365, koji obuhvata Word, Excel, PowerPoint i Outlook, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Vjerujemo da će ova sljedeća generacija vještačke inteligencije otključati novi talas rasta produktivnosti”, rekao je izvršni direktor Microsofta Satya Nadella, u danu kada su cijene akcija Microsofta porasle za gotovo četiri posto.

Reuters navodi da je pomama za ulaganjem i pravljenje novih proizvoda baziranih na vještačkoj inteligenciji počela prošlogodišnjim puštanjem u rad ChatGPT-ja, odnosno aplikacije za ćaskanje sa vještačkom inteligencijom, koja je, kako se navodi, pokazala potencijal takozvanih velikih jezičkih modela.

Takva tehnologija uči iz već postojećih i dostupnih podataka kako da kreira novi sadržaj, a ove sedmice kompanija koja je kreirala tu aplikaciju, OpenAI, najavila je lansiranje verzije GPT-4.

‘Personalizacija’ vještačke inteligencije

Funkcije te aplikacije podražava Microsoftova aplikacija Copilot, a iz te kompanije najavljuju da će aplikacija “podstaći više ljudi da koristi paket Office i povećati razdvajanje u odnosu na konkurente”.

Potpredsjednik kompanije Microsoft John Friedman je rekao da ćaskanje sa Microsoftovom aplikacijom predstavlja najveće iskustvo iz kojeg aplikacija može da uči.

“Naprimjer, korisnik može da upita: ‘Reci mom timu kako da ažuriramo strategiju proizvoda’, a vještačka inteligencija će uzimati podatke iz mailova od tog jutra, sastanaka ili chatova“, rekao je Friedman.

On je dodao da na duge staze vještačka inteligencija treba da bude personalizovanija.

“Često tjeramo ljude da se prilagode mašinama i sistemima koje smo napravili. Ovo je stvar koja će početi da se prilagođava vama”, zaključio je Friedman.

Izvor: Agencije