SAD zahtijeva promjenu kineskog vlasništva TikToka

Nedavno je u SAD-u usvojen novi zakon koji omogućava Bijeloj kući da zabrani TikTok ili druge inostrane tehnologije ako predstavljaju rizik za nacionalnu sigurnost.

TikTok je u vlasništvu kineskog ByteDancea, najvrednijeg startupa na svijetu (Reuters)

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena zahtijeva od kineskih vlasnika TikToka da se odreknu svog udjela u popularnoj videoaplikaciji ili da se suoče s mogućom zabranom u Sjedinjenim Američkim Državama, saopćeno je Reutersu iz Kompanije.

TikTok je u vlasništvu kineskog ByteDancea, najvrednijeg startupa na svijetu, prenosi Tanjug.

Ovaj potez je uslijedio nakon uvođenja novog američkog zakona koji omogućava Bijeloj kući da zabrani TikTok ili druge inostrane tehnologije ako predstavljaju rizik za nacionalnu sigurnost.

Druge zemlje i entiteti su, također, odlučili da zabrane aplikaciju i izrazile zabrinutost zbog njegove povezanosti s kineskim vlastima i prikupljanja podataka korisnika širom svijeta.

‘Nemoralan i nepristojan sadržaj u aplikaciji’

Indija je zabranila TikTok i desetke drugih aplikacija kineskih programera na svim uređajima u junu 2020. godine, tvrdeći da su potencijalno štetne po sigurnost i integritet zemlje.

Afganistan je u pregovorima o zabrani TikTok-a i videoigrice PUBG, a talibani tvrde da su oni odveli afganistansku omladinu “na stranputicu”.

Pakistan je privremeno zabranjivao TikTok najmanje četiri puta, a posljednja zabrana je okončana u novembru, zbog onoga što je Vlada ocijenila kao “nemoralan i nepristojan sadržaj u aplikaciji”, navodi Reuters.

Zaposlenima u Belgijskoj vladi više neće biti dozvoljeno da koriste TikTok na službenim telefonima, a istu odluku su donijele i Kanadske vlasti, zbog sigurnosnih rizika.

Tajvan je zabranio TikTok i neke druge kineske aplikacije na državnim uređajima i u decembru 2022. godine pokrenuo istragu aplikacije društvenih medija zbog sumnje na protuzakonite aktivnosti na otoku.

Kina blokirala YouTube, Twitter, Facebook i Instagram

Odbor za vanjske poslove Zastupničkog doma Američkog kongresa glasanjem je početkom mjeseca usvojio prijedlog zakona koji bi predsjedniku Bidenu dao ovlaštenje da u SAD-u zabrani aplikaciju i društvenu mrežu TikTok.

Bijela kuća je ranije dala svim saveznim agencijama smjernice da u roku 30 dana izbrišu TikTok sa svih Vladinih uređaja.

Kongres i više od polovine američkih država do sada su zabranili TikTok na službenim mobilnim uređajima.

Evropska komisija i Evropski parlament te institucije Evropske unije zabranili su TikTok na telefonima svojih službenika iz sigurnosnih razloga.

U Kini su već duže vrijeme blokirane stane platforme društvenih medija i aplikacije za razmjenu poruka, uključujući YouTube, Twitter, Facebook i Instagram.

Izvor: Agencije