Sve više javnih punionica za električna vozila u Njemačkoj

Nove punionice povećale su kapacitet za punjenje za više od 40 posto, na 2,47 gigavata.

Vozila se pune sve brže, a operateri punionica prilagođavaju tehnologiju i nude veći kapacitet punjenja, objašnjavaju njemački stručnjaci (EPA)

Njemačka je tokom prošle godine povećala broj javnih punionica za električna vozila za 35 posto, na ukupno 80.500, potvrdilo je Njemačko udruženje industrije energije i vode (BDEW).

Nove punionice povećale su kapacitet za punjenje za više od 40 posto, na 2,47 gigavata, navodi udruženje na koje se poziva dpa.

Snažno povećanje kapaciteta uslijedilo je znatnim povećanjem broja punktova za ultrabrzo punjenje kapaciteta od najmanje 150 kilovata, prenosi Hina.

Ogroman tehnološki skok

„Brojke jasno pokazuju ogroman tehnološki skok u kapacitetima za punjenje“, zaključila je izvršna direktorica BDEW-a Kerstin Andreae. „Vozila se pune sve brže, a operateri punionica prilagođavaju tehnologiju i nude veći kapacitet punjenja“.

Broj punionica često je meta kritika, argumentiranih Vladinim planom o milion punionica do 2030. godine, navodi Andreae, tvrdeći da je taj cilj zapravo tehnički zastario budući da ne uzima u obzir kapacitet za punjenje.

Razgranata mreža punionica preduvjet je elektromobilnosti u cestovnom prometu. Da bi se postigao cilj službenog Berlina o milion punionica do kraja desetljeća, svake bi godine trebalo otvoriti više od 131.000 novih mjesta za punjenje, znatno više nego do sada.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada