Amazon planira lansiranje prvih internet satelita 2024. godine

‘Project Kuiper’, Amazonova jedinica satelitskog interneta, počet će masovnu proizvodnju satelita kasnije ove godine.

Nakon lansiranja internet satelita, Amazon planira ponuditi početne komercijalne testove (EPA)

Kompanija Amazon planira lansirati svoje prve internet satelite u svemir u prvoj polovini 2024. godine, a ubrzo nakon toga bi ponudila početne komercijalne testove, saopćila je kompanija.

Kompanija, čiji je osnivač Jeff Bezos, objavila je ovo dok se priprema za nadmetanje s kompanijom SpaceX Elona Muska i drugima o osiguravanju širokopojasnog interneta na svjetskom nivou, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Project Kuiper, Amazonova jedinica satelitskog interneta, počet će masovnu proizvodnju satelita kasnije ove godine, saopćila je kompanija.

Amazonov najpristupačniji terminal za mrežu

To će biti prvi od najmanje 3.000 satelita koje tehnološki gigant planira lansirati u nisku orbitu Zemlje u narednih nekoliko godina.

“Definitivno ćemo imati beta testiranje s komercijalnim kupcima 2024. godine”, rekao je Dave Limp, šef Amazon uređaja.

Standardni korisnički terminal, kvadratne antene od 11 inča (28 centimetara) za Kuiper mrežu, koštat će Amazon manje od 400 dolara za svaku proizvodnju i osiguravanje internet brzine od 400 megabita u sekundi za korisnike, saopćila je kompanija.

Manja mobilna antena kvadratnog oblika, širine sedam inča (18 centimetara) i težine jedne funte (450 grama) bit će za kupce Amazonov najpristupačniji terminal za mrežu, iako kompanija nije objavila cijenu.

Izvor: Agencije